Rusija trijumfira na festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu

RUSKI film "Babusja" (Bakica) nagrađen je kao najbolji film na 13. festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu (na istoku Njemačke), koji je proteklog vikenda završio trijumfom ruskog filma.

Lidija Bobrova, redateljica tog dugometražnog filma koji priča o tome kako obitelj odbacuje baku koju smatra beskorisnom, dobila je nagradu vrijednu 12.000 eura, kao i nagradu publike od 2000 eura.

Rusija, koja je s pedeset snimljenih filmova u godini najveći proizvođač filmova u istočnoj Europi, bila je pri vrhu i u ostalim kategorijama.

Andrej Zvjagincev dobio je nagradu za režiju "Povratka" (nagrađenog Zlatnim bibom i na 1. Zagreb Film Festivalu početkom listopada), svoj prvi dugometražni film, dok je posebnu nagradu za najbolje pojedinačno ostvarenje na području kulture dobio film "Progulka" (Šetnja) Rusa Alekseja Uhitela. "Progulka" je dobila i nagradu kritike koju dodjeljuje Međunarodni savez filmskog tiska (Fipresci).

Rusija je uz to počašćena i nagradom za dijalog i razumijevanje među kulturama koju je dobila francusko-ruska koprodukcija "Dom durakov" (Ludnica), o ratu u Čečeniji 1996.

Nagradu za kratkometražni film dobila je Čehinja Mira Fornajova za film "Mala Nesdeleni".

Na festivalu koji je posjetilo oko 13.800 osoba, prikazano je više od 120 filmova iz više od dvadeset zemalja.

14. festival istočnoeuropskog filma sljedeće godine bit će posvećen češkom filmu.

Pročitajte više