Rusija u svibnju smanjila manjak u državnom proračunu

Foto: EPA

RUSIJA je u svibnju zabilježila blagi proračunski suficit, što joj je omogućilo smanjenje deficita u prvih pet mjeseci ove godine na 3.41 bilijun rubalja (41.9 milijardi dolara), dok je mjesečna potrošnja usporila, objavilo je danas rusko ministarstvo financija. 

U razdoblju od siječnja do svibnja 2022. godine Rusija je zabilježila suficit od 1.59 bilijuna rubalja, ali potrošnja na njezinu vojnu kampanju u Ukrajini i zapadne sankcije na njezin izvoz nafte i plina otad su iscrpile državnu blagajnu. Ovogodišnji deficit već iznosi 117 posto godišnjeg plana. Rastuća potrošnja na obranu održala je ruski industrijski sektor i potaknula prognoze gospodarskog rasta u ovoj godini, što omogućava Moskvi da nastavi s ratom u Ukrajini.

Rusija je u svibnju zabilježila suficit od 13 milijardi rubalja

Ministarstvo financija prestalo je objavljivati ​​pojedinačna mjesečna izvješća o izvršenju proračuna, ali prema današnjim podacima, Rusija je u svibnju zabilježila suficit od 13 milijardi rubalja. Za usporedbu, u travnju je zabilježila deficit od bilijun rubalja.

Mjesečna potrošnja u svibnju bila je na najnižoj razini ove godine s 1.1 bilijun rubalja manje nego u travnju. Prihodi koji nisu povezani s naftom i plinom za razdoblje od siječnja do svibnja bili su 9.1 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine.

No ključni prihodi Moskve od nafte i plina bili su 49.6 posto niži na godišnjoj razini u prvih pet mjeseci, što je ministarstvo financija pripisalo nižim cijenama sirove nafte Urals i nižim količinama izvoza prirodnog plina. Rusija je ove godine potrošila gotovo 440 milijardi rubalja na pokrivanje deficita iz ruskog Nacionalnog fonda (NWF).

Pročitajte više