Rusija ublažila zabranu izvoza goriva

Ilustracija: EPA

CIJENE nafte zadržale su se iznad razine od 93 dolara nakon što je Rusija ublažila zabranu izvoza dizela, a američka središnja banka raspirila zabrinutost za potražnju porukom da nije završila s podizanjem kamatnih stopa. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 27 centi nego na zatvaranju trgovine prošli petak i iznosila je 93.54 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 90.27 dolara.

Trgovci su se na početku tjedna usredotočili na ublaženu zabranu izvoza goriva iz Rusije. Prema dokumentu objavljenom danas, vlada je ukinula ograničenja izvoza goriva za neka plovila i dizel s visokim udjelom sumpora. Zabrana svih vrsta benzina i visokokvalitetnog dizela ostaje na snazi.

Tržište i dalje analizira rusku zabranu izvoza dizela i benzina

Rusija je privremeno zabranila izvoz kako bi osigurala opskrbu domaćeg tržišta i obuzdala cijene u vrijeme žetve, ali njezina odluka vremenski se poklopila s pojačanom potražnjom za derivatima na sjevernoj hemisferi uoči zime.

Ublažena ruska zabrana na početku tjedna nadovezala se na prošlotjednu prognozu američke središnje banke da će do kraja godine podići kamatne stope za još četvrtinu postotnog boda. Trgovci strahuju da će viši troškovi zaduživanja zakočiti gospodarstvo i potražnju.

"Tržište i dalje analizira privremenu rusku zabranu izvoza dizela i benzina, u uvjetima ionako tijesne opskrbe, kojoj je protuteža Fedova poruka o postroženoj monetarnoj politici i višim kamatama kroz dulje vrijeme", objasnio je Tony Sycamore iz IG Marketsa.

U SAD-u pada broj aktivnih naftnih postrojenja

Fed je tako zakočio rast cijena nafte koji su potaknule Saudijska Arabija i Rusija odlukom o produljenju razdoblja smanjene opskrbe naftom do kraja godine. Potporu cijenama pruža pad broja aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u u prošlom tjednu na najnižu razinu od veljače, pokazalo je tjedno izvješće Baker Hughesa objavljeno jučer.

Rafinerijski kapaciteti u SAD-u trebali bi se pak u ovom tjednu smanjiti za 1.7 milijuna barela dnevno zbog redovnih radova na održavanju, objavila je istraživačka tvrtka IIR Energy. Trgovce su na početku tjedna ohrabrila i očekivanja boljih gospodarskih podataka iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte.

Analitičari očekuju da će pokazati rast aktivnosti u kineskoj industriji u rujnu, prvi put od ožujka, rekli su analitičari Goldman Sachsa. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica poskupio 72 centa, na 95.73 dolara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više