Rusija: Ukrajinci pokušali oteti naš vojni avion, pilotima nudili državljanstvo u EU

Ilustracija: EPA

RUSKA služba državne sigurnosti FSB objavila je da su njeni agenti spriječili ukrajinske vojne obavještajce koji su pokušavali oteti zrakoplove ruskih zračnih snaga, piše ruska prorežimska novinska agencija Tass. Tvrde i da su operaciju nadzirale specijalne službe NATO-a.

"Federalna služba sigurnosti otkrila je i zaustavila operaciju Glavne obavještajne uprave ministarstva obrane Ukrajine za otmicu borbenih zrakoplova ruskih zračnih snaga, pod nadzorom specijalnih službi NATO-a", istaknuo je CSO.

"Obećavali su novac i državljanstvo neke EU članice"

FSB je izvijestio da su "ukrajinski vojni obavještajci, djelujući u ime političkog vodstva svoje zemlje, pokušali regrutirati ruske vojne pilote za novčanu nagradu i jamstvo dobivanja državljanstva jedne od zemalja EU, kako bi ih uvjerili da slete na aerodromima pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine".

FSB tvrdi i da je identifikacija ovih planova također omogućila napad na niz ukrajinskih vojnih objekata.

"Tijekom operativne igre, ruski protuobavještajni službenici došli su do informacija koje su pomogle našim oružanim snagama da nanesu štetu nizu ukrajinskih vojnih objekata", objavio je FSB i naveo da su identificirani djelatnici ukrajinskih specijalnih službi uključeni u operaciju.

Pročitajte više