Rusi uputili apel zbog NATO-ovog bombardiranja Jugoslavije. Sve povezali s Ukrajinom

Foto: EPA

Ruski parlament uputio je s plenarne sjednice apel Generalnoj skupštini UN-a i parlamentarcima iz cijelog svijeta u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja teritorija Jugoslavije. U apelu ruski parlamentarci zahtijevaju da se osudi sporna operacija i poduzmu mjere kojima će se članice NATO-a pozvati na odgovornost. 

"Domovi Savezne skupštine Ruske Federacije apeliraju na Ujedinjene narode, međunarodne parlamentarne organizacije i parlamente stranih država da osude vojnu operaciju zemalja NATO-a protiv Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima iskrivljavanja povijesne istine o tragičnim događajima iz 1999.", stoji u apelu.

"Uzrokovali su nepopravljivu štetu okolišu"

Parlamentarci su izrazili duboku "zabrinutost zbog kontinuiranih pokušaja kolektivnog Zapada da globalnoj zajednici čin agresije na SR Jugoslaviju predstavi kao mirovnu operaciju, da u zaborav baci žrtve NATO-ovog bombardiranja i da optužuje Srbe za pokretanje ratova na Balkanu".

Istaknuli su kako je od ožujka do lipnja 1999. u bombardiranjima ubijeno 2000 jugoslavenskih civila, među kojima su bila i djeca. "Trupe država članica NATO-a koristile su goleme količine streljiva s osiromašenim uranijem, što je uzrokovalo nepopravljivu štetu okolišu i izazvalo porast broja slučajeva raka u regiji", napomenuli su. 

"Uvjerenost kolektivnog Zapada u vlastitu nepogrešivost i pravo da odlučuje o budućnosti drugih naroda i država odgojila je neonacistički režim u Ukrajini, koji je nakon puča 2014. krenuo na genocidni kurs nad ruskim stanovništvom izazivajući oružani sukob na teritoriju ove zemlje", zaključili su. 

Pročitajte više