Rusija uvodi neradni tjedan zbog korone, imaju rekordan broj umrlih

Foto: EPA

RUSIJA uvodi neradni tjedan zbog pandemije koronavirusa, javlja RT.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je uvođenje plaćenog neradnog tjedna nakon što danas imaju rekordan broj umrlih.

Rusi neće ići na posao u prvom tjednu studenog što se poklapa sa školskim praznicima.

Ovo nije prvi put da Rusija uvodi neradni plaćeni tjedan u trenucima kad su brojke loše. Posljednji put se to uvodilo u svibnju.

Moskva vratila mjere prvi put nakon ljeta

Gradonačelnik Moskve u utorak je naredio da ponovno kreće rad od kuće, obvezno cijepljenje za uslužne djelatnike i druge mjere ograničenja u borbi protiv pandemije.

Sergej Sobjanin naredio je poslodavcima da najmanje 30% njihovih djelatnika u sljedeća četiri mjeseca (od 25. listopada do 25. veljače 2022.) radi od kuće. Od ove odredbe bit će oduzeti cijepljeni zaposlenici i oni koji su se nedavno oporavili od covida.

Građanima Moskve u dobi od 60 i više godina, kao i kronično bolesnim stanovnicima, osim u slučaju da su cijepljeni ili preboljeli koronavirus, strogo je određeno da ostanu kod kuće.

Sada bi se to trebalo primijeniti i na cijelu državu. 

Također, barovi, restorani, kafići i klubovi trebali bi biti zatvoreni svaki dan od 23 do šest sati ujutro. Regionalni guverneri i čelnici lokalnih vlada odlučit će o mjerama koje će provesti.

Rekordan broj umrlih

U Rusiji je danas 34.073 novozaraženih i 1028 umrlih. Od početka pandemije Rusija je peta na svijetu po broju umrlih, dosad je umrlo ukupno 226.353 ljudi te peta na svijetu po ukupnom broju slučajeva, dosad je zabilježeno preko osam milijuna.

Pročitajte više