Rusija zabila zastavu na dno Sjevernog pola

RUSKI mediji su danas trijumfalno objavili kako se njena mini-podmornica "Mir 1" uspješno spustila na 4200 m duboko dno Arktičkog oceana te zabila rusku zastavu na točku koja predstavlja Sjeverni pol, čime je simbolički proglašen ruski suverenitet nad tim područjem.

Cilj ovog pothvata, u kojem je sudjelovala i mini-podmornica "Mir 2", bio je dokazati da Sjeverni pol pripada ruskom epikontinentalnom pojasom, odnosno da Rusija ima po načelima međunarodnog prava ima isključive ovlasti eksploatirati tamošnje mineralne resurse, prije svega naftu i plin.

Zastava se nalazi zajedno s kapsulom koja sadrži poruke budućim polarnim istraživačima. U ekspediciji je, pored ruskih istraživača, sudjelovao i švedski farmaceutski tajkun Frederik Paulsen, koji tvrdi kako bi ovaj pothvat bitno pridonio skretanju pažnje na ekološke probleme Arktika.

Najteži i najopasniji dio ekspedicije, kako tvrdi dizajner podmornica i njihov pilot Aleksandar Sagaljevič, je bilo izronjavanje mini-podmornica, odnosno pronalaženje odgovarajućih otvora u ledu na površini. U tu svrhu je na Sjevernom polu stalno morao ploviti nuklearni ledolomac "Rosija" kako bi se očuvao otvor te podmornice i njihova posada mogli sigurno doći na površinu.

Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova koji se nalazi na sastanku ASEAN-ovog foruma na Filipinima, rekao je kako je svrha ekspedicije "pronaći znanstvene dokaze za ruske teritorijalne aspiracije".

Njegov kanadski kolega Peter MacKay, međutim, nije oduševljen, te je rusko postavljanje zastave na Sjeverni pol nazvao "marketinškim trikom" koji "pripada 15. stoljeću". Kanada je jedna od država koja i sama polaže pravo na velike dijelove Arktika te se protivi ruskim aspiracijama.

 

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više