Rusija zabranila izvoz goriva, skočile cijene nafte

Foto: Shutterstock

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 94 dolara nakon što je Rusija privremeno zabranila izvoz goriva, što će pojačati potražnju rafinerija u razdoblju tijesne opskrbe. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1.02 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 94.55 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1.27 dolara višoj cijeni, od 90.93 dolara.

Raspoloženje na tržištima obilježila je tijekom prijepodneva sjednica američke središnje banke, koja je u srijedu zadržala kamatne stope na važećoj razini, ali je potvrdila da bi ih do kraja godine trebala podići za još četvrtinu postotnog boda, na 5.50 do 5.75 posto.  

Viši troškovi zaduživanja mogli bi oslabiti gospodarski rast i potražnju za gorivom i poduprijeti dolar, što bi smanjilo kupovnu moć kupaca s drugim valutama i dodatno zakočilo kupnju energenata. Norveška središnja banka podigla je pak u četvrtak kamatne stope, a Europska središnja banka povisila je troškove zaduživanja prije dva tjedna, za četvrtinu postotnog boda, unatoč slabom gospodarstvu.

Kupci će morati tražiti novog dobavljača

Monetarnu politiku velikih gospodarstava zasjenila je nakon podneva najava Rusije da će privremeno zabraniti izvoz goriva kako bi poboljšala opskrbu domaćeg tržišta i spustila cijene. To znači da će kupci ruskog benzina i dizela morati potražiti drugog dobavljača i da će ionako tijesna opskrba biti pod pojačanim pritiskom potražnje iz rafinerija, objašnjava Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

Ruska objava nadovezala se na pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 2.14 milijuna barela, zbog snažnog izvoza. Smanjile su se i zalihe derivata, odražavajući početak redovne jesenske sezone održavanja u rafinerijama, navela je američka vlada u tjednom izvješću.

Zalihe nafte u američkom čvorištu u Cushingu na najnižoj su razini od srpnja 2022., a Organizacija zemalja izvoznica i njezini saveznici izbacuju na tržište manje barela, prema dogovoru iz prošle godine. OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 1.18 dolara, na 95.82 dolara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više