Rusija započela vježbe taktičkim nuklearnim oružjem, pogledajte snimku

Ruske snage započele su prvu fazu vježbi koje uključuju "praktičnu obuku za pripremu i upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja", priopćilo je rusko ministarstvo obrane, a prenosi Newsweek.

U priopćenju se navodi da su vježbe uključivale hipersonične projektile Kinžal opremljene "posebnim bojevim glavama".

Golem razorni potencijal

Ranije ovog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio se za ovaj potez, navodeći da je to odgovor na "militantne izjave" zapadnih dužnosnika.

Rusko ministarstvo obrane (MO) objavilo je u poruci objavljenoj na ruskoj platformi društvenih medija VKontakte (VK) da je osoblje Južnog vojnog okruga započelo obuku i izvršavanje borbenih zadaća "specijalnim streljivom" za raketne sustave Iskander. Objavljena je i prva snimka.

Video prikazuje vojna transportna vozila kako voze do mjesta gdje se projektili postavljaju na lansirni položaj. Snimka završava s pilotom koji se penje u kokpit borbenog zrakoplova.

Vježbe se odvijaju u ruskom Južnom vojnom okrugu uz ukrajinsku granicu i dijelovima Ukrajine pod kontrolom Rusije. Bjelorusija, gdje je Rusija prošle godine rasporedila taktičko nuklearno naoružanje, također će biti uključena u vježbe, rekle su te dvije zemlje.

Taktičko ili nestrateško nuklearno oružje manje je moćno od strateškog oružja dizajniranog za uništavanje cijelih neprijateljskih gradova, ali svejedno ima golem razorni potencijal.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.