Ruska ambasada tvrdi da je bombardiranje bolnice laž, trudnicu optužili da je glumica

Foto: Screenshot Twitter

U RUSKOM bombardiranju dječje bolnice i rodilišta u Mariupolju poginulo je troje ljudi među kojima je i šestogodišnje dijete, 17 je ozlijeđenih, a svijet su zgrozile scene trudnica i djece koji bježe iz bolnice. No ako pitate rusku ambasadu u Londonu, scene trudnica koje bježe iz bombardirane bolnice su - odglumljene. 

Ruska ambasada na Twitteru je naime objavila sliku trudnice koja bježi iz bolnice. Pored te slike objavili su sliku iste žene kao make-up blogerice. U popratnom tekstu nazvali su je glumicom koja je odglumila žrtvu bombardiranja, a cijelu scenu izrežiranom. Naveli su i da je ukrajinski propagandistički fotograf uslikao prve fotografije. Objavili su nekoliko tvitova s istim tvrdnjama. 

No tvit ruske ambasade u Londonu u međuvremenu je izbrisan jer je kršio pravila Twittera. "Poduzeli smo mjere protiv tvitova koje ste spomenuli jer krše pravila Twittera, posebno naša pravila o mržnji i zlostavljanju u vezi s poricanjem nasilnih događaja", protumačili su iz Twittera uklanjanje tvita za Guardian. 

Lažno optužili trudnicu da je glumica

Da je plaćena glumica, ruska je ambasada optužila Marianu Podgurskaju. Glavni argument bio im je to što je žena inače blogerica te su po tome zaključili da je na fotografijama nakon bombardiranja glumila trudnicu. No važno je naglasiti da na njezinu Instagramu postoji slika iz prethodnog razdoblja na kojoj se vidi da je trudna i na više fotografija kao lokacija je označen Mariupolj. Podgurskaju se inače može vidjeti i na fotografijama svjetskih agencija snimljenima nakon bombardiranja. 

Objava ruske ambasade koju je Twitter kasnije uklonio

I rusko ministarstvo obrane tvrdi da je bombardiranje bolnice laž i gluma

I rusko ministarstvo obrane tvrdi da ne stoji iza napada i optužuje Ukrajinu da je sve "inscenirana provokacija". Tvrdi da Rusija u srijedu nije izvela zračne napade na kopnene ciljeve u tom području zbog poštovanja dogovorenog primirja. 

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je: "Rusko zrakoplovstvo nije izvršilo apsolutno nikakve misije gađanja ciljeva na zemlji u području Mariupolja. Zračni napad koji se navodno dogodio potpuno je izrežirana provokacija kako bi se održala antiruska atmosfera kod zapadne publike."

Pročitajte više