Rusija uvodi novi program u škole, uči djecu da Rusija u Ukrajini spašava ljude

Foto: EPA

RUSKO ministarstvo obrazovanja objavilo je da će djeca u školama diljem zemlje gledati online predavanje o tome "zašto je oslobodilačka misija u Ukrajini bila nužna".

Predavanje se održalo danas u podne po moskovskom vremenu, a školarci su slušali "o opasnosti koju NATO predstavlja za njihovu zemlju" i "zašto je Rusija stala u zaštitu civila Donjecke i Luganske Narodne Republike". 

Ministarstvo obrazovanja je na Facebooku priopćilo da će djeca na ovom predavanju naučiti "razlikovati istinu od laži među mnoštvom informacija, fotografija i videosnimki koje danas preplavljuju internet".

Poseban priručnik za nastavnike

Ruski neovisni medij MediaZona, koji su osnovale Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova, članice ruskog feminističkog benda Pussy Riot, u ponedjeljak je objavio kako će se u školama diljem Rusije od 1. ožujka početi održavati posebni nastavni sati na kojima će učitelji učenicima od 7. do tamošnjeg 11. razreda prepričavati argumente iz Putinova govora koji navode razloge "specijalne vojne operacije" u Ukrajini i koji osuđuju bilo kakve antiratne poteze.

MediaZona je objavio cijeli priručnik koji su navodno primili nastavnici u regijama Moskve, Kaluge, Sahalina i Tule, a čije bi smjernice učitelji trebali predstaviti djeci. U priručniku se primjerice navodi kako je "Rusija učinila sve da se situacija riješi mirnim putem" i kako "ruska vojska u Ukrajini spašava ljude".

"Ruska vojska u Ukrajini spašava ljude"

"Rusija je od samog početka učinila sve da se situacija riješi mirnim putem. No, ukrajinske vlasti su u dva navrata izvele vojne operacije na ovim prostorima te sada svjedočimo trećem pokušaju", stoji u priručniku za nastavnike.

"Stanovnici regija Donjeck i Lugansk već osam godina žive u najtežim ekonomskim i političkim uvjetima. Izloženi su stalnome granatiranju i blokadama. Oni koji žive blizu linije fronta često su bili prisiljeni preseliti se u podrume i tamo živjeti s obitelji."

U priručniku postoji dio za moguća pitanja i odgovore u kojem piše da, ako učenik pita je li ovo moglo proći bez vojne operacije, učitelj treba odgovoriti da je "specijalna mirovna operacija nužna mjera za spašavanje ljudi u Ukrajini".

Pročitajte više