Ruska Duma odlučila da će se sabotere kažnjavati doživotnim zatvorom

Foto: EPA

ZASTUPNICI ruske državne Dume usvojili su u prvom čitanju prijedlog zakona protiv "sabotaže". Nacrtom zakona se razorne i terorističke aktivnosti u Rusiji klasificiraju kao "sabotaža" te kažnjavaju doživotnom zatvorskom kaznom. Prijedlog zakona je podnijelo 380 zastupnika, a njegov navodni cilj je "zaštititi zemlju i njezine građane od prijetnji terorizma i sabotaže". 

Novim zakonom se 281. članku ruskog Kaznenog zakona ("Sabotaža") dodaju tri nove stavke: 281.1 (“Pomaganje diverzantskom djelovanju”), 281.2 (“Osposobljavanje u svrhu diverzantskog djelovanja”) i 281.3 (“Organiziranje ili sudjelovanje u diverzantskom udruženju”). Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin je entuzijastično pozdravio usvajanje zakona. 

"Donošenje novog zakona je neophodno za obranu Rusije"

"S obzirom na to da Ruska Federacija provodi specijalnu vojnu operaciju, a istovremeno prima izbjeglice i ostaje otvorena za ulazak stranih državljana, donošenje novih zakona je korak od temeljne važnosti, neophodan za obranu naše zemlje. Kazna za sabotažu bit će maksimalno oštra", naglasio je Volodin.

U prijedlog zakona su uvrštene formulacije o nagovaranju i vrbovanju potencijalnih diverzanata, njihovom sponzoriranju i obučavanju, kao i organiziranju remetilačkih grupa, pri čemu je za svaku od tih aktivnosti predviđena doživotna kazna zatvora, prenosi Meduza.

Sudjelovanje u organizaciji koja se bavi sabotažom kaznit će se kaznom do 10 godina zatvora. Za "pomaganje i poticanje sabotaže" predviđene su kazne od 10 do 20 godina. Sadašnji zakon je kažnjavao sabotažu doživotnom kaznom samo ako je sabotaža rezultirala smrću jedne ili više osoba. 
 

Pročitajte više