Rusku novinarku koja je objavila status o Mariupolju poslali na psihijatriju

Screenshot: RusNews

RUSKA novinarka i aktivistica premještena je u psihijatrijsku bolnicu nakon što je optužena za objavljivanje "lažnih vijesti o ruskoj vojsci", objavili su njeni kolege iz medijske kuće RusNews.

Maria Ponomarenko (44) uhićena je u Sankt-Peterburgu u travnju zbog navodnog objavljivanja informacija o ruskom granatiranju kazališta u Mariupolju na Telegram kanalu Bez cenzure. Prijeti joj do 10 godina zatvora.

Tužitelji su kao jedan od dokaza da je širila laži naveli i ovaj komentar: "Nemoguće je šutjeti kad znate za smrt tisuća nevinih ljudi."

Zabranjen joj kontakt s obitelji

Ponomarenko je sad premještena u psihijatrijsku bolnicu. Ondje će ostati oko mjesec dana i bit će podvrgnuta psihijatrijskom vještačenju, piše RusNews pozivajući se na njenog odvjetnika Sergeja Podolskog.

Novinarki trenutačno nije dopušteno vidjeti obitelj ni prijatelje, a zabranjeno joj je i primiti pisma. Dozvoljeno joj je kontaktirati jedino odvjetnika.

Još jednoj aktivistici, Aleksandri Skočilenko, zbog optužbi da je širila lažne vijesti o vojsci prošlog je mjeseca naređeno da se podvrgne psihijatrijskom vještačenju. Skočilenko je naljepnice s cijenama u supermarketu zamijenila informacijama o napadu na kazalište u Mariupolju.

Kažnjena zbog natpisa na maski

Ponomarenko je ranije bila kažnjavana zbog svog aktivističkog rada.

U kolovozu 2020. kažnjena je sa 180 dolara zbog videa na TikToku u kojem je pisalo: "Idemo nahraniti golubove 8. kolovoza. Ptičice su gladne." Tužitelji tvrde da je ta poruka poticala ljude na sudjelovanje u nedozvoljenim skupovima solidarnosti s prosvjednicima u gradu Habarovska. Ponomarenko je morala platiti 180 dolara kazne i zbog nošenja maske s natpisom "Putin mora dati ostavku" na jednom od sudskih ročišta.

Njen odvjetnik tvrdi da tužiteljstvo nema dovoljno dokaza da je status o napadu na kazalište u Mariupolju doista napisala i objavila njegova klijentica.

Pročitajte više