Ruski ambasador pri UN-u bijesno napustio sjednicu Vijeća sigurnosti zbog Kosova

VITALIJ ČURKIN, ruski veleposlanik pri UN-u bijesno je napustio redovnu sjednicu Vijeća sigurnosti i optužio šefa UNMIK-a Joakima Rikkera da propovijeda nezavisnost Kosova i da mu se čini da iz njegovih usta govori Martti Ahtisaari, prenosi B92.

Na ovoj je sjednici Vijeća, šef UNMIK-a, Joakim Rikker, podnio detaljan tromjesečni izvještaj o radu Misije UN-a koji se odnosi na razdoblje od studenog prošle godine do veljače 2007., no Churkin je prema Rikkerovim riječima shvatio da je njegov cilj zagovaranje nezavisnosti Kosova, a ne iznošenje izvještaja o stanju na Kosovu.

"On je propovijedao nezavisnost, umjesto da je govorio o provođenju rezolucije 1244 o Kosovu. Da je netko zatvorio oči, mislio bi da govori Martti Ahtisaari, a ne Rikker.  Srećom sjedio je točno ispred mene, pogledao sam ga u oči i rekao mu šta mislim", rekao je Čurkin, na navodeći što mu je točno izgovorio prije izlaska sa sjednice.

Svojim napuštanjem redovne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, Čurkin je po prvi put otvoreno pokazao neslaganje Rusije sa procesom za rješavanje statusa Kosova. Nešto kasnije Čurkin je precizirao da će Rusija istupati protiv brzopletog usvajanja rezolucije Vijeća o statusu Kosova i Metohije.

Inače, Martti Ahtisaari je u svom konačnom izvješću o statusu Kosova ocijenio da je "nezavisnost pod međunarodnim nadzorom jedino održivo rješenje za tu pokrajinu", te da reintegracija sa Srbijom nije više održiva.

Prema njegovom prijedlogu, međunarodna bi administracija na Kosovu bila na određeno vrijeme, no nakon toga bi Kosovo trebalo donijeti svoj Ustav. Prema najavama, Vijeće sigurnosti bi trebalo razmotriti Ahtisaarijev prijedlog 26. ožujka. Srbija je već najavila da neće prihvatiti njegov prijedlog, a sudeći prema Čurkinovoj reakciji, čini se da može računati na potporu Rusije.

A.B.

Pročitajte više