Ruski avioprijevoznik Aeroflot mogao bi dobiti 107 milijuna dolara državne pomoći

Ilustracija: EPA

RUSKI avioprijevoznik Aeroflot mogao bi dobiti do 7,9 milijardi rubalja (106,8 milijuna dolara) državne pomoći u sklopu paketa potpore sektoru u vrijeme pandemije, pokazali su vladini dokumenti i izračuni Reutersa.

U dokumentu objavljenom u srijedu navečer vlada je naložila da se prijevoznicima koji su pretrpjeli gubitke zbog koronakrize dodijele 23,4 milijarde rubalja državnog novca.

Putnički promet ruskih avioprijevoznika pao je u travnju gotovo 92 posto

Zračni je promet u Rusiji pod pritiskom otkada je građanima naloženo da ostanu kod kuće kako bi suzbili širenje zaraze. Putnički promet ruskih avioprijevoznika pao je u travnju gotovo 92 posto, na 771.200 putnika, priopćila je u utorak državna agencija za zrakoplovstvo Rosaviacija. U ožujku smanjen je više od 28 posto.

Grupa Aeroflot nalazi se u 51,2-postotnom državnom vlasništvu

Grupa Aeroflot, koja uključuje vodećeg ruskog prijevoznika Aeroflot te Rossiyu, Auroru i niskobudžetnu aviokompaniju Pobeda, nalazi se u 51,2-postotnom državnom vlasništvu i drži gotovo polovinu ruskog tržišta, prema podacima za 2019. godinu.

Prema uvjetima objavljenim u dokumentu, oni mogu tražiti samo trećinu ponuđenog novca. Preostalih 15 milijardi rubalja dobit će ostale veće zrakoplovne tvrtke, uključujući S7 Group, UTair i Ural Airlines. Rosaviacija je potvrdila Reutersove izračune, napominjući da bi Aeroflot mogao dobiti do osam milijardi rubalja državnih potpora. Aeroflot nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Vodeći ruski prijevoznik prevezao je u travnju 147.700 putnika

Vladina uredba spominje "grupu poduzeća" koja može tražiti najviše 33,7 posto ukupne pomoći. Država mora imati minimalno 50 posto udjela u jednoj od tvrtki u sastavu grupe, a kriteriji uključuju i prevezenih više od 20 milijuna putnika u 2019. godini. Sve te kriterije ispunjava samo grupa Aeroflot.

Vodeći ruski prijevoznik prevezao je u travnju 147.700 putnika, 95,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Rossiya ih je prevezla 67.700, 92,2 posto manje nego u prošlogodišnjem travnju.

Pročitajte više