Bivši dožupan Alić namještao poslove šogoru, Uskok traži istražni zatvor za obojicu

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Uskok je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1958., 1958.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, objavili su u priopćenju.

Riječ je naime o bivšem dožupanu Nevenu Aliću, predsjedniku lokalnog ogranka Hrvatske narodne stranke (HNS).

Sumnja se da je Alić dok je bio zamjenik župana, od ožujka 2018. do lipnja 2021. namještao šogoru poslove opremanja osnovnih i srednjih škola kojima je Županija osnivač. Ravnateljima škola, naveo je Uskok, naložio je da angažiraju njegovog šogora. Od tih poslova, na račun njegovog šogora uplaćeno je najmanje 332.983,59 eura. Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika.

"Poduzimao je sve da ponuda šogora bude najpovoljnija"

Prenosimo priopćenje Uskoka:

"Osnovano se sumnja da je I. okr., kao zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije, u razdoblju od ožujka 2018. do lipnja 2021. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (dalje: Županija), na traženje i u dogovoru sa svojim šogorom II. okr., u namjeri da trgovačkom društvu kojem II. okr. stvarno vodi poslovanje (dalje: TD) osigura poslove opremanja namještajem osnovnih i srednjih škola kojih je Županija osnivač, stručnim službama Županije predočio da je on osoba koja će upravljati procesom realizacije tih poslova, a ravnateljima škola naložio da za opremanje školskih prostora namještajem angažiraju upravo TD. Nadalje je I. okr. ravnatelje škola uputio da u tu svrhu postupaju po uputama II. okr. koji je poduzimao sve potrebno kako bi osigurao da ponuda TD-a bude najpovoljnija.

Nakon što su ravnatelji škola, postupajući po nalozima I. okr. kao predstavnika osnivača, za poslove opremanja škola angažirali TD, I. okr. je na teret Županije odobravao i osigurao plaćanje računa za izvršene usluge TD-a u vrijednosti od najmanje 332.983,59 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika", priopćio je Uskok.

Pročitajte više