Ruski film "Povratak" pobjednik 1. Zagreb film festivala

RUSKI film "Povratak" Andreja Zvjagintseva pobjednik je 1. Zagreb Film Festivala (ZFF) koji završava večeras dodjelom nagrada.

Film, koji je ove godine osvojio i Zlatnog lava u Veneciji, dobitnik je nagrade "Zlatni Bib" (rad Ivane Popović i tri tisuće eura) za najbolji dugometražni igrani film, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Dobitnik "Zlatnog Biba" za dokumentarni film je britanski "Sonov posao" Jade DCruz o uzgoju marihuane na Karibima kao načinu preživljavanja i borbe protiv velikih korporacija.

Redateljica će dobiti tisuću eura, kao i autor najboljeg kratkog igranog filma, Rumunj Cristian Nemescu za "Priču iz bloka C" o ljubavi u liftovima na periferiji Bukurešta.

Posebna priznanja dobili su bosansko-hercegovačka poslijeratna crna komedija "Gori vatra" Pjera Žalice (tisuću eura) i njemački kratki film Edine Kontsek "Školarac" (500 eura).

U žiriju su bili ruski redatelj Murad Ibragimbekov, hrvatski književnik Miljenko Jergović i britanski producent Paul Raphael.

Pobjednica "Festivala prvih", koji se održao u sklopu ZFF-a na temu "reklamokracija", je Lina Kovačević s radom "Edit this Banner", kojim kritički propituje oglašavanje na internetu.

Laureat "Povratak" dirljiva je priča o ocu koji se nakon deset godina vraća sinovima i pokušava s njima pronaći zajednički jezik.

Zahvalivši na nagradi, glavni glumac u "Povratku" Konstantin Lavronenko rekao je da je sve što se događalo s filmom nakon što je snimljen "poput prekrasnog sna koji i dalje traje".

U dogovoru s izdavačkom kućom AGM, redatelj pobjednik svakog ZFF-a odabrat će jedan prozni naslov iz svoje zemlje koji će potom ta kuća objaviti u Hrvatskoj i predstaviti na idućem Festivalu.

Petodnevni ZFF, utemeljen kao festival prvih i drugih autorskih ostvarenja, zatvorit će večeras pobjednički film.

Iznenađeni smo odazivom publike, skoro svake večeri projekcije su bile prepune, ne samo dugometražnih i kratkih igranih filmova, već i one dokumentaraca, a isto je bilo i na svim popratnim događajima, istaknuo je direktor ZFF-a Boris T. Matić.

Matić drži da će Festival i ubuduće imati svoj život i da se već može reći kako je opravdano što je pokrenut.

Jedna od najvećih zvijezda ZFF-a francuski književnik Frederic Beigbeder, koji je održao predavanje "Reklama-nova religija?" pohvalio je Festival rekavši da je zabavniji od mnogih drugih i da je počašćen što je došao u Zagreb.

Kažu da bi Hrvatska za desetak godina trebala postati dio Europe, no prema onome što sam vidio ona je to već sada, kazao je Beigbeder, autor satiričnog romana "129,90 kn" o svijetu reklama.

Nagrade će dobitnicima biti uručene večeras na zatvaranju.

Pročitajte više