Ruski general: Ukrajina će opet raketirati željezničku postaju i optužiti nas

Foto: EPA

RUSIJA tvrdi da Ukrajina planira raketirati željezničku stanicu u Lozovi u regiji Harkiv, a zatim ruske snage optužiti za napad, pišu ruski mediji.

"Prema dostupnim pouzdanim informacijama, kijevski režim priprema još jednu monstruoznu provokaciju, sličnu onoj u Kramatorsku, kako bi optužila vojsku Ruske Federacije za tzv. ratne zločine s masovnim uništavanjem civila. U tu svrhu, u bliskoj budućnosti, divizija 19. zasebne raketne brigade Oružanih snaga Ukrajine izvest će udar projektilom Točka-U na skupinu izbjeglica na željezničkoj stanici u selu Lozova", rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne obrane.

Mizincev tvrdi da će raketa biti lansirana iz smjera Staromihajlovke kako bi se simulirao udar s teritorija pod kontrolom ruskih trupa i snaga DPR-a.

"Ovakvi postupci i provokacije ukrajinskih vlasti još jednom pokazuju njihov neljudski odnos prema sudbini civila u Ukrajini i svjedoče o potpunom nepoštovanju svih normi morala i međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Mizincev.

U Kramatorsku poginulo 50 ljudi

Podsjetimo, u raketnom napadu na ukrajinsku željezničku stanicu u Kramatorsku poginulo je više desetaka ljudi. Najmanje 50 ljudi, uključujući petero djece, ubijeno je nakon što su ruske snage izvele raketni napad na željezničku stanicu u Kramatorsku, u istočnoj Ukrajini, koju su koristili civili za evakuaciju, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Ranjeno je oko 98 ljudi, uključujući 16 djece, rekao je Pavlo Kirilenko, načelnik regionalne vojne uprave u Donjecku. Kirilenko je rekao da je u napadu korišten balistički projektil Točka-U.

Lokalna policija rekla je da su rakete pogodile privremenu čekaonicu, gdje je stotine ljudi čekalo vlak za evakuaciju. Dva projektila su pogodila stanicu, rekao je šef ukrajinskog nacionalnog željezničkog sustava Oleksandr Kamišin.

Ovaj grad na istoku Ukrajine bio je jedno od prvih mjesta na meti ruske vojske kada je 24. veljače pokrenuta invazija na Ukrajinu.

Pročitajte više