Ruski izaslanik u UN-u: Oklijevamo jer ne možemo dopustiti da se u Siriji ponovi libijski slučaj

DOK nasilje u Siriji doseže svoj vrhunac, međunarodna zajednica pokazuje vrlo malo političke, a pogotovo praktične volje da se pozabavi tom situacijom. Kao dosad najveće sredstvo pritiska na Assadov režim izabrali su "lijepljenje" sankcija na njega i najviše državne dužnosnike, koji im zabranjuju napuštanje zemlje, te prazne izjave da je njihova vlast izgubila legitimitet.

Svakog dana iz Hame pristižu sve gore slike i vijesti o stotinama ubijenih, i stvarno je teško ne prepustiti se dojmu da je nekakva vrsta vojno-političke intervencije potrebna, iako se evidentno radi o unutrašnjem sukobu, bez obzira što nije riječ o ravnopravnim protivnicima. Međutim, ponekad konfuzne informacije koje dolaze sa sirijskog "terena" mogu se tumačiti ambivalentno, što se koristi za opravdanje tog nedostatka volje.

Vijeće sigurnosti o Siriji


Vijeće sigurnosti trebalo bi danas ponovno raspravljati o situaciji u Siriji i razmisliti o nekakvoj reakcije na stanje u državi te o donošenju službene rezolucije kojom bi se osudilo nasilje Assadovog režima nad vlastitim stanovništvom. Jučer su na sastanku visokih UN-ovih dužnosnika iznesene brojke koje bi trebale biti dovoljno čvrst temelj za to; oko 1700 ubijenih, 3000 nestalih i 12000 zatvorenih od početka antirežimskih prosvjeda u ožujku.

Međutim jedna članica Vijeće sigurnosti od samog se početka protiv naglim i ishitrenim odlukama kad je riječ o eventualnoj intervenciji u Siriji. Riječ je o Rusiji, koja se protivi nacrtu rezolucije kojom bi se osudio Damask, istovremeno predlažući manje obvezujući pristup.

Rusija se opekla na libijskom primjeru

Jučer je ruski izaslanik pri UN-u Vitaly Churkin objasnio taj stav sljedećim riječima: "Još uvijek se nad nama nadvija sjena događaja u Libiji. Smatramo da se rezolucija Vijeće sigurnosti u tom slučaju primjenjivala vrlo proizvoljno i neozbiljno te moramo to uzeti u obzir dok razmišljamo o stvarima koje Vijeće može i ne može napraviti u Siriji." Churkin kaže kako bi podržali izjavu "koja bi poslala snažan signal da se zaustavi nasilje, ali isključivo političkim putem".

Američka ambasadorica Susan Rice kazala je novinarima kako Rusi libijsku situaciju koriste kao "izliku da se ne moraju suočavati s onim što se događa u Siriji". Pritom Rice kao da zaboravlja da su se u intervenciju u Libiju upustili na temelju puno manje informacija o sustavnom nasilju nad civilnim stanovništvom, istovremeno zauzevši stranu grupacije koja ničim nije pokazala da je demokratski pokret koji traži mirnu transformaciju države u legitimni poredak.  Za razliku od libijskog slučaja, najoštrija reakcija SAD-a na stanje u Siriji u ovih pet mjeseci bila je izjava Hillary Clinton da je predsjednik Assad izgubio legitimitet u očima naroda.

Pročitajte više