Ruski komunisti predložili Staljina za sveca, moskovski patrijarh zgrožen

KOMUNISTI Petrograda, nekadašnjeg Lenjingrada, moskovskom patrijarhu su uputili zahtjev da se Josifa Visarionovića Džugašvilija - Staljina proglasi svecem. On je zahtjev opisao kao "skandalozan" te ga je odbio.

Kako javlja agencija VIA, u zahtjevu se navodi kako je Staljin "najveća ruska povijesna ličnost" te kako je "pobijedio strane osvajače, okupio ruske zemlje i stvorio minimum socijalne sigurnosti stanovništva". "Jednom riječju, Staljin je otac nacije, koji je za Ruse isto što i Napoleon za Francuze. Što se tiče logora, bilo ih je, ali ne toliko koliko se govorilo", navodi se u zahtjevu za Staljinovo "posvećenje".

Moskovskog patrijarha zahtjev je sablaznio. Iz moskovske pravoslavne crkve je stigao odgovor u kojem se podsjeća da su crkva i vjernici u Staljinovo vrijeme bili proganjani te da je crkva još 1918. godine izagnala sve one koji sudjeluju u ubijanju nevinih i u progonima crkve.

"S obzirom da je od Crkve proklet, ne može ga se ni spominjati, a kamo li da ga se proglasi svecem", stoji u odgovoru na zahtjev te se dodaje kako "predlaganje Staljina za sveca krajnji bezobrazluk i povijesni cinizam".

I.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više