Ruski mediji pišu o prosvjedu u Beogradu: "Hoće li Vučić podnijeti ostavku?"

Foto: Profimedia

RUSKI mediji raspisali su se o prosvjedu u Srbiji. Tamošnji Interfax podsjeća da je prosvjed pod sloganom "Srbija protiv nasilja" počeo nakon što su se dogodile dvije masovne pucnjave, u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i u okolici Mladenovca, gdje je život izgubilo 16, a ranjeno 20 osoba. 

Ovaj ruski portal piše da su prosvjed organizirale Demokratska stranka, Narodna stranka, Stranka Zajedno, Stranka slobode i istine i Pokret slobodnih građana.

Također, Interfax prenosi da prosvjednici traže promjenu kompletnog vodstva Regulatorne uprave za elektronske medije (REM), uklanjanje svih programa koji promoviraju nemoral i nasilje na nacionalnim televizijskim kanalima, zabranu objavljivanja pisanih medija koji promoviraju nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

"Hoće li predsjednik Vučić podnijeti ostavku?"

"Osim toga, traže ostavku ministra unutarnjih poslova Srbije Bratislava Gašića, šefa srpske obavještajne službe Aleksandra Vulina i prihvaćanje ostavke ministra prosvjede Branka Ružića."

"Oporba i aktivisti za ljudska prava godinama optužuju Vučića i njegovu vladajuću Srpsku naprednu stranku za autokraciju, gušenje medija, nasilje nad političkim protivnicima, korupciju i veze s organiziranim kriminalom. 

Nedavne tragedije samo su proširile popis zahtjeva. Sam Vučić, prema promatračima, pokušava masovne pucnjave pretvoriti u razgovor o sebi i prijetnji državi. Predstavnike oporbe naziva "lešinarima i hijenama", optužujući ih za pokušaje nezakonitog preuzimanja vlasti", piše Deutsche Welle na ruskom u svom tekstu "Prosvjedi u Srbiji: Hoće li predsjednik Vučić podnijeti ostavku?"

Pročitajte više