Ruski mediji slave razmjenu zarobljenika. Trump bijesan: Glupa i nedomoljubna sramota

Screenshot: FSB

RUSKI državni mediji su čestitali predsjedniku Vladimiru Putinu zbog toga što je uspješno razmijenio američku košarkašicu Brittney Griner za ozloglašenog trgovca oružjem Viktora Bouta, naglasivši da je Rusija "pobijedila" u razmjeni zarobljenika sa SAD-om. 

"Sutra će svi zaboraviti Griner. Boutov život tek počinje", napisao je jučer na Telegramu voditelj na ruskoj državnoj televiziji Jevgenij Popov. Ministarstvo pravosuđa SAD-a opisalo je Bouta kao jednog od najvećih svjetskih trgovaca oružjem. Smatra se da je film Lord of War iz 2005. godine, s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi, djelomično zasnovan na njegovom životu.

"To je kapitulacija Amerike. To pokazuje da Rusija ne napušta svoje dok je Amerika pokazala svoj poraz. Rusija ga nije zaboravila", kazala je ruska zastupnica Maria Butina novinarima na pisti moskovske zračne luke Vnukovo dok je Bout slijetao, prenosi Sky News

"Rusija će na kraju pobijediti"

"Kakva 'glupa' i nedomoljubna sramota za SAD!!!" napisao je na društvenim mrežama bivši američki predsjednik Donald Trump. Postavio je pitanje zašto je Griner zamijenjena za jednog od najvećih svjetskih trgovaca oružjem i zašto razmjena nije uključila Paula Whelana, bivšeg američkog marinca koji u Rusiji služi 16-godišnju kaznu zbog optužbi za špijunažu.

Ruski mediji su opširno pratili nezadovoljstvo Amerikanaca zbog Boutova oslobađanja. Prokremaljski tabloid Moskovsky Komsomolets tvrdi da su dužnosnici ministarstva obrane bili "uznemireni" razmjenom, pozivajući se na izvješća američkih medija.

Margarita Simonjan, glavna urednica RT-a, rekla je kako je razmjena jasan pokazatelj da će Rusija na kraju "pobijediti" jer je Washington odlučio ostaviti osuđenog američkog špijuna u zatvoru u Rusiji.

Pročitajte više