Ruski ministar odbacuje tvrdnje da Moskva odustaje od demokracije

RUSKI ministar vanjskih poslova Igor Ivanov u četvrtak je odbacio europsku zabrinutost glede predanosti Moskve načelima demokracije i rekao da Kremlj ima vlastite strahove u vezi s ponašanjem zapadnih susjeda.

Njegove riječi, objavljene u njemačkom dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung, uslijedile su nakon učestalih kritika koje je Europa uputila na račun vlade predsjednika Vladimira Putina i njezina pristupa pitanjima ljudskih prava i razvoja demokracije.

"Što se Rusije tiče, ona ostaje predana temeljnim univerzalnim i europskim vrijednostima, od kojih je glavna, kao što je i predsjednik Putin nedavno naglasio, konačan i nepovratan izbor u korist slobode", napisao je Ivanov u članku za njemački list.

Europska će unija 25. veljače ponovo razmotriti svoje veze s Rusijom, ključnim trgovinskim partnerom i važnim izvorom energije.

Prošli je tjedan Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, objavila priopćenje u kojem naglašava svoju staru zabrinutost kad su u pitanju demokracija i ljudska prava u Rusiji.



Pročitajte više