Ruski naftni mogul ne planira prodati udio u MOL-u unatoč nezadovoljstvu MOL-a

RUSKI proizvođač nafte Surgutneftegas, unatoč očekivanjima i napetim odnosima između dviju kompanija, ne planira prodati svoj udio u MOL-u.

Surgutneftegas je udio u MOL-u 2009. godine kupio od OMV-a za 1,4 milijarde eura. Tim postupkom u MOL-u i mađarskoj vladi su bili jako nezadovoljni. Ruskoj tvrtki onemogućeno je sudjelovanje na prošlogodišnjoj glavnoj skupštini MOL-ovih dioničara te je podnijela zahtjev za poništavanjem svih odluka donesenih na tom skupu.

"Čemu prodavati kad vrijednost dionica raste?"

"Zadovoljni smo našim udjelom, vrijednost dionica raste. Čemu prodavati?", kazao je Vladimir Bogdanov. U MOL-u, naime, strahuju da Surgutneftegas postupa po nalogu Kremlja kojem je namjera pojačati kontrolu nad cjevovodima u istočnoj Europi, dok je Surgutneftegasu vlasništvo u MOL-u sastavni dio strategije širenja u inozemstvu. Naime, Surgutneftegas je četvrti po veličini proizvođač nafte u Rusiji.

U polju Akri-Bijeel u iračkom Kurdistanu MOL je otkrio nalazište velikog potencijala. Polje je u zajedničkom vlasništvu mađarske tvrtke i kompanije Gulf Keystone Petroleum, pri čemu je MOL-ov udio 80 posto. Iz MOL-a su izvijestili da su testiranja pokazala da se u polju dnevno može proizvoditi 3.200 barela nafte i 150 ekvivalenta barela plina. Eksploataciju bušotine planiraju krajem 2010. godine.

Pročitajte više