Ruski par odveo je dijete na prosvjed. Sad im ga država želi uzeti

Screenshot: BBC

DIMITRIJ i Olga Prokazov, bračni par iz Rusije, sudjelovali su u masovnim prosvjedima u Moskvi kojima se tražilo slobodne izbore.

Prokazovi su sudjelovali na prosvjedu u Moskvi 27. srpnja pri čemu su, kako tvrdi moskovsko tužiteljstvo, dali svoje dijete na čuvanje "trećoj strani", čime su "ugrozili dječakovo zdravlje i dobrobit te mu nanijeli fizičku i moralnu štetu". Protiv njih je otvorena istraga, a tužiteljstvo im želi oduzeti roditeljska prava.

"Bilo je ekstremno, ekstremno stresno. I ekstremno jezivo", kaže majka djeteta u videoreportaži koju je napravio BBC. 

Optuženi zbog YouTube videa na kojem su svoje dijete dali trećoj osobi

Razlog za ovu drastičnu mjeru je video koji je objavljen na YouTubeu, sugestivno montiran i popraćen dramatičnom glazbom i opisima kako bi se oporbene prosvjede prikazalo kao organizirano nasilje. 

Na tom videu je grafičkom intervencijom istaknut muškarac za kojeg tvorac videa tvrdi da je vođa prosvjeda. U videu se dalje tvrdi da su mu Prokazovi dali svoju bebu, koju su doveli na prosvjed, kako bi on mogao pobjeći od policije. 

"Ako pogledate ovaj video, nema nikakvih dokaza da se nešto loše događa djetetu. A to je zapravo bio razlog temeljem kojeg su naše vlasti odlučile pokrenuti kaznenu istragu i podići optužnicu protiv običnih ljudi", tvrdi Olga Prokazov.

>> VIDEO Policajci u Rusiji udaraju djevojku u trbuh, javnost bijesna

Majka: Ovo je ekstremno okrutno kažnjavanje naše djece

"Jezivo je jer su posljedice za nas tako goleme. To je golema stvar. To je zapravo ekstremno okrutno kažnjavanje naše djece. Jer mi smo dobri roditelji i to je vrlo lako dokazati", dodaje majka.

Prokazovi tvrde da je navodni vođa prosvjeda, Sergej Fomin, zapravo Olgin rođak, da su svi zajedno išli kući i da putem uopće nisu vidjeli policiju. 

Mnogi članovi i simpatizeri oporbe smatraju da je riječ naprosto o zastrašivanju kako bi ih se obeshrabrilo od daljnjih prosvjeda. 

"Ovo je kao noćna mora. Mislite da se nešto riješilo, onda se pojavi nešto drugo i opet ste prestravljeni", kaže Dimitrij. 

Prokazove čeka sudsko ročište sljedeći tjedan, a tužiteljstvo je upozorilo da provjerava i druge roditelje koji su možda vodili djecu na prosvjede. 

>> Putinov potrčko oporbi zabranio kandidaturu. Iskopali mu vilu u Hrvatskoj

Najveći prosvjedi od 2013.

Fomin je u međuvremenu uhićen i zatvoren, a na sudskom ročištu sudjelovao je videolinkom iz zatvora, izvještava BBC. Optužen je za masovne nerede, zajedno s desecima drugih prosvjednika. 

Na najvećem u nizu nedavnih prosvjeda u Moskvi, onom od 10. kolovoza, okupilo se više od pedeset tisuća ljudi. Prosvjednici su zahtijevali da se za troje vodećih oporbenih kandidata, kojima je izborno povjerenstvo pod prilično sumnjivim opravdanjima o nevažećim potpisima zabranilo kandidaturu, dopusti sudjelovanje na izborima. 

Oporbeni lideri poput Alekseja Navalnog tada su već bili u zatvoru, a posljednja slobodna oporbena čelnica, mlada odvjetnica Ljubov Sobol kojoj je također zabranjena kandidatura, privedena je prije prosvjeda. 

To su bili najveći prosvjedi u Rusiji od razdoblja 2011.-2013., kada su stotine tisuća Rusa nesklonih autoritarnom predsjedniku Vladimiru Putinu također masovno prosvjedovale zbog izborne prevare. 

Na ranijim prosvjedima 3. kolovoza i 27. srpnja, na kojem su bili i Prokazovi, uhićeno je više od dvije tisuće ljudi. 

Vođa oporbe Aleksej Navalni prevezen je krajem srpnja iz pritvora u bolnicu nakon što se iznenadno razbolio. On i njegova odvjetnica izrazili su sumnju da je otrovan, dok vlasti inzistiraju na tome da je dobio samo alergijsku reakciju.

Pročitajte više