Ruski prihodi od nafte pali u studenom iako je proizvodnja rasla

Foto: EPA

RUSKI prihodi od nafte pali su prošlog mjeseca unatoč povećanju proizvodnje, priopćila je Međunarodna agencija za energiju (IEA), što sugerira da ekonomske sankcije Zapada djeluju. IEA je procijenila da je Rusija od prodaje nafte u studenom zaradila oko 15.8 milijardi dolara, što je druga najniža zarada ove godine nakon 14.7 milijardi dolara u rujnu.

Do pada prihoda je došlo unatoč rastu ruskog izvoza sirove nafte na 8.1 milijun barela dnevno, što je najviša razina od travnja, dva mjeseca nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Ovi pokazatelji predstavljaju pozitivan signal za zapadne zemlje koje pokušavaju obuzdati prihode Kremlja od izvoza energije, što je općenito najveći izvor prihoda Rusije.

EU i G7 uveli su 5. prosinca ograničenje cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu. Zapadne zemlje su tijekom donošenja odluke nastojale pronaći ravnotežu između rezanja prihoda Kremlja i zadržavanja kontrole nad inflacijom cijena goriva. Cijena neruske nafte je danas bila na razini od oko 81 dolara po barelu.

"Rast globalne potražnje za naftom će usporiti sljedeće godine"

Analitičari se pitaju koliko će ograničenje uopće biti učinkovito jer se ruskom naftom već trguje ispod 60 dolara po barelu, pa je tako IEA potvrdila da je cijena izvozne mješavine nafte Urals početkom prosinca pala na oko 43 dolara po barelu, piše Guardian

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da ograničenje neće imati značajan utjecaj na gospodarstvo zemlje, ali bi moglo naštetiti međunarodnom energetskom tržištu i prisiliti Rusiju da smanji proizvodnju. Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden se razljutio kada je naftni kartel OPEC smanjio proizvodnju na 2 milijuna barela dnevno odlukom Rusije i Saudijske Arabije u listopadu.

IEA predviđa da će proizvodnja nafte u Rusiji sljedeće godine pasti za 1.4 milijuna barela dnevno. "Iako niže cijene nafte dolaze kao dobrodošlo olakšanje za potrošače suočene s rastućom inflacijom, puni učinak embarga na rusku sirovu naftu i zalihe proizvoda tek će se vidjeti", poručili su iz agencije.

Iz agencije dodaju će se rast globalne potražnje za naftom sljedeće godine usporiti, ali će i dalje iznositi snažnih 1.7%. Tvrde da je globalna potražnja za naftom u ove godine porasla za 2.3 milijuna barela dnevno u usporedbi s prošlom godinom, a predviđa se da će sljedeće godine porasti za još 1.7 milijuna barela dnevno. 

Pročitajte više