Ruski tajkun Prokhorov ulazi u predsjedničku utrku protiv Putina

MIKHAIL Prokhorov, jedan od najbogatijih ruskih tajkuna danas je na tiskovnoj konferenciji održanoj u Moskvi objavio kako će se kandidirati na predstojećim izborima, te će se u  predsjedničkoj utrci boriti protiv sadašnjeg premijera Vladimira Putina, javlja agencija AP.

Prokhorov, čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 18 milijardi dolara u prošlosti je bio oprezan i pazio da Putinu ne stane na put, no njegova bi kandidatura sada mogla predstavljati ozbiljan izazov Putinu, čiji autoritet i popularnost polako opadaju, što se pokazalo i na nedavno održanim parlamentarnim izborima, koji su zasjenjeni optužbama o široko rasprostranjenoj izbornoj prijevari.

Putinova Jedinstvena Rusija osvojila je oko 50 posto glasova, u usporedbi s dobivenih 64 posto prije četiri godine. Optužbe za izbornu prijevaru oporbenim su strankama omogućile da lansiraju masovne prosvjede protiv nekadašnjeg ruskog čelnika, koji je zemljom vladao od 2000. do 2008. godine.

Na tiskovnoj konferenciji tajkun je rekao kako se društvo budi, te dodao kako će vlasti morati otići nakon što ne uspiju ostvariti dijalog s istim tim društvom.

Mora prikupiti dva milijuna potpisa kako bi se kvalificirao za predsjedničku utrku

On se nada da će dobiti potporu sve većeg broja pripadnika srednjeg staleža, staleža koji je predstavljao srž nedjeljnih prosvjeda, a najmasovnijih od raspada Sovjetskog saveza 1991. godine.

46-godišnji oligarh suočit će se i s izazovom prikupljanja dva milijuna potpisa, koliko mu je potrebno da bi se kvalificirao za predsjedničku utrku. Mnogi oporbeni kandidati i stranke u prošlosti se nisu mogli boriti niti za mjesta u saboru jer su njihove prijave odbijene zbog "tehničkih razloga".

Prokhorov nije prvi superbogati Rus s ambicioznim političkim ciljevima. Njegov imenjak, Mikhail Khodorkovsky, nekad najbogatiji čovjek Rusije, od 2003. b+nalazi se u zatvoru zbog optužbi za neplaćanje poreza i pronevjeru, optužbe koji mnogi doživljavaju kao kaznu za suprotstavljanje Putinovoj moći.

46-godišnjak koji se obogatio zahvaljujući metalurgiji i bankarstvu prošle je godine postao većinski dioničar New Jersey Netsa, a danas je rekao kako ne strahuje da će njegove političke ambicije naškoditi njegovu poslu ili njemu osobno, jer ne radi ništa nezakonito.

Pročitajte više