Ruski vojnik kojemu Ukrajinci sude: Žao mi je i iskreno se kajem

Foto: EPA

SUĐENJE za ratne zločine 21-godišnjem ruskom vojniku Vadimu Šišimarinu u Ukrajini odgođeno je za ponedjeljak. Radi se o prvom suđenju za ratne zločine otkako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju još u veljači.

"Žao mi je i iskreno se kajem. Bio sam nervozan u trenutku kada se to dogodilo. Nisam htio nikoga ubiti. Ali dogodilo se i to ne poričem", rekao je na današnjem ročištu.

Njegov odvjetnik rekao je da Šišimarin nije bio svjestan onoga što se događa u Ukrajini.

"On i drugi ruski vojnici nisu bili svjesni da će akcije rezultirati masovnom smrću ne samo vojnika već i civila", rekao je odvjetnik.

"Šišimarin je bio u stanju stresa uzrokovanog borbenom situacijom i pritiskom svog zapovjednika. Analiza tih okolnosti dopušta mi da zaključim da Šišimarin nije imao izravnu namjeru za ubojstvo", nastavio je odvjetnik.

Na jučerašnjem ročištu priznao krivnju

"Prihvaćaš li svoju krivnju?" upitao ga je sudac. "Da", odgovorio je Šišimarin. "Potpuno?" "Da", tiho je odgovorio iza stakla svog sivog kaveza od metala.

Tužitelji kažu da je Šišimarin zapovijedao jedinicom u tenkovskoj diviziji kada je njegov konvoj bio napadnut. On i još četvorica vojnika ukrali su automobil, a dok su putovali u blizini Čupahivke, naišli su na 62-godišnjaka na biciklu, rekli su.

Prema riječima tužitelja, Šišimarin je dobio naređenje da ubije civila i za to je upotrijebio jurišnu pušku kalašnjikov. Kremlj je ranije rekao da nije obaviješten o slučaju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više