VIDEO Rusi uhitili balerinu iz SAD-a zbog izdaje, stavili joj kapu preko glave

Foto: Facebook

Rusko-američku balerinu ruske su vlasti optužile za izdaju nakon što je donirala ukrajinskoj dobrotvornoj organizaciji, piše Business Insider.

Ruska federalna sigurnosna služba (FSB) u utorak je objavila da je uhitila 33-godišnju stanovnicu Los Angelesa.

FSB je objavio da je žena imala dvojno državljanstvo i optužio je da je "opetovano sudjelovala u javnim akcijama potpore kijevskom režimu" u SAD-u. "Od veljače 2022. proaktivno je prikupljala sredstva u interesu ukrajinske organizacije, koja su kasnije korištena za kupnju taktičke medicine, opreme, oružja i streljiva za Oružane snage Ukrajine", napisali su.

Radi se inače o balerini Kseniji Karelini, Ruskinji koja od 2021. ima američko državljanstvo.

Prijeti joj 20 godina zatvora

Karelina je navodno donirala 51.80 dolara ukrajinskoj dobrotvornoj organizaciji Razom za Ukrajinu sa sjedištem u SAD-u u veljači 2022., prema ruskoj udruzi za prava Perviy Otdel. Mogla bi dobiti do 20 godina zatvora ako bude osuđena.

U snimci koju je podijelila ruska novinska agencija na X-u, Karelina je uhićena te joj je stavljena kapa preko glave.

 

Karelina nije jedina američka državljanka koju je Rusija pritvorila otkako je napala Ukrajinu prije dvije godine.

Evan Gershkovich, novinar The Wall Street Journala, uhićen je u Rusiji pod optužbom za špijunažu u ožujku. FSB je optužio Gershkovicha da je "pokušao doći do tajnih informacija" i da je djelovao "po uputama Sjedinjenih Država". 32-godišnjak je u pritvoru već gotovo godinu dana.

U utorak je ruski sud odbio njegovu najnoviju žalbu. WSJ je u izvješću istoga dana naveo da će Gershkovich "ostati iza rešetaka najmanje do 30. ožujka".

Pročitajte više