s. božić otputovao na obljetnicu osvajanja mt. everesta

Stipe Božić, jedini hrvatski alpinist koji se popeo na najveći vrh svijeta, otputovao je noćas na svečanost obilježavanja 50. obljetnice osvajanja Mt. Everesta.

Božić će se zaputiti na neosvojeni vrh Himalaja Macherno (6200 m) čim stigne u Katmandu, glavni grad Nepala. Pored njega, ekipu čine još alpinisti-himalajci: Zagrepčanin Vladimir Mesarić i Slovenac Viki Grošelj, te Joško Božić, Stipin sin. Na toj će ekspediciji ostati malo manje od dva tjedna, nakon čega će sudjelovati na središnjoj svečanosti 50. obljetnice osvajanja Mt. Everesta.

Božić se dva puta popeo na Mt. Everest (8848 metara). Prvi put 1979. po zapadnom grebenu, s penjačima Stanom Belakom i Ang Phuom, koji je tada poginuo. "To je prvi put da je netko po zapadnom grebenu osvojio vrh, a naš je uspon trajao 45 dana", kazao je Božić za Hinu prije odlaska na put.

Drugi put se Božić popeo na Mt. Everest 1989. "za 23-4 dana", uobičajenim pristupom preko južnog sedla. Taj put povratak nije preživio Dimitar Ilijevski.

Pored Mt. Everesta, Božić se popeo i na druga dva najviša vrha na svijetu, oba na Himalajima: K 2 (8611 m) i Kangcenjungu (8586 m).

Popeo se i na najviše vrhove svih sedam kontinenata, te silazio u 1395 metara duboku Lukinu jamu na Velebitu, što ga, po vlastitim tvrdnjama, čini svjetskim rekorderom u vertikalnoj razlici koju je ostvario.

Godinama je pisao o svojim putovanjima za više dnevnih, tjednih i mjesečnih izdanja, a objavio je i tri kratke priče te knjigu "Put na vrh svijeta". Snimio je mnoštvo fotografija koje je izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama. Režirao je i više od 30 dokumentarnih filmova za koje je dobio nagrade i priznanja.

"Zadovoljan sam koliko je javnost upoznata s alpinističkim atrakcijama, uvelike zahvaljujući i mojim pisanjima i snimanjima, ali o ovom sportu ne postoji gotovo nikakva društvena skrb", kazao je Božić.

Božić je pročelnik Gorske službe spašavanja u Splitu za Dalmaciju, koja je protekle godine imala stotinjak uspješnih intervencija.

Prvi put Mt. Everest su osvojili Novozelanđanin Edmund Hillary i Nepalac Tenzing Norgay, 29. svibnja 1953.

Za pola stoljeća uspjelo je to još nešto manje od dvije tisuće alpinista od osam i pol tisuća koji su se pokušali popeti na "Vrh neba".

(Hina) iluc vl

Pročitajte više