S neba će na kratko nestati jedna od najsjajnijih zvijezdi

Foto: ESA

Betelgez, jedna od najsjajnijih zvijezda na našem nebu, u posljednjih se nekoliko godina počela jako čudno ponašati. Crveni superdiv, koji se nalazi u zviježđu Oriona, naglo je zatamnio 2019. zbog čega su se neki astronomi zapitali hoće li eksplodirati. 

Sada nam Betelgez opet sprema jedno zanimljivo iznenađenje. Naime, znanstvenici predviđaju da će 12. prosinca na kratko nestati s našeg noćnog neba. Ali ne zbog eksplozije ili nekog sličnog kataklizmičkog događaja. Za njegovo iščeznuće će biti odgovoran asteroid 319 Leona koji će proći ispred crvenog diva i blokirati naš pogled prema zvijezdi. 

Betelgez je jedna od najvećih zvijezda koje poznajemo, njen polumjer jednak je udaljenosti Marsa od Sunca ili možda čak i Jupitera (slika dolje). Crveni div poput Betelgeza živi brzo i umire mlad jer potroši svoje vodikovo gorivo za manje od 10 milijuna godina. Pri svome kraju eksplodira u supernovu - iznimno snažnu eksploziju. 

Što bi se dogodilo da eksplodira?

U slučaju da eksplodira u supernovu, Betelgez bi mogao tijekom nekoliko tjedana ili čak mjeseci snažno zasjati na našem nebu te možda čak zasjeniti i sjaj Mjeseca. Nažalost, vjerojatno ipak nećemo svjedočiti ovakvom svemirskom događaju. Iako je Betelgez na rubu smrti, spektakl supernove ćemo vjerojatno morati pričekati još nekih 100.000 godina.   

Asteroidi i inače često prolaze ispred raznih zvijezda, ali su obično toliko veliki da potpuno zaklone njenu svjetlost. To neće biti slučaj s 319 Leonom, koji će taman toliko "prekriti" Betelgez da ćemo, u slučaju da cijelu predstavu promatramo kroz moćan teleskop, moći vidjeti svojevrsnu pomrčinu, odnosno "vatreni prsten". 

Asteroid će blokirati najveći dio svjetlosti crvenog superdiva, ali će ipak ostati nešto od njenog sjaja, zbog čega će znanstvenici u opservatorijima moći promatrati neke od tamnijih karakteristika zvijezde i analizirati na koji se način vrući plin kreće oko umirućeg Betelgeza. 

"To bi nam moglo pojasniti fiziku iza crvenih superdivova i kako oni izbacuju svoj zvjezdani vjetar", kazao je za Business Insider astrofizičar Miguel Montarges s Pariškog opservatorija, dodajući kako bi materijal iz zvijezde mogao proizvesti novi solarni sustav. 

>> Divovska zvijezda Betelgez se opet čudno ponaša. Što ako eksplodira?

Promatranje pomrčine zvijezde

U slučaju da poželite promatrati ovaj rijedak događaj, postoji dobra i loša vijest. Loša je da će se pomrčina zvijezde vidjeti samo s uskog pojasa širokog oko 60 kilometara koji prolazi kroz južnu Europu; preko Grčke, juga Italije, južne Španjolske i Portugala. Ovdje možete pogledati s kojih pozicija možete vidjeti kratkotrajan "nestanak" Betelgeza. 

Ako se nalazite na području povoljnom za promatranje pomrčine, treba napomenuti da se teleskopima neće moći vidjeti famozan "vatreni prsten", već samo zatamnjenje zvijezde. Za uočavanje "vatrenog prstena" potreban je izuzetno moćan teleskop. 

Dobra vijest je ta da nas ne treba obeshrabriti "loša" lokacija i da će se ovaj svemirski spektakl moći pratiti uživo, putem projekta The Virtual Telescope. Dakle, entuzijasti mogu uživati u ovom nesvakidašnjom prizoru i od kuće, samo se 12. prosinca trebaju probuditi jako rano ujutro i u 2 sata u noći ovdje pratiti događaj online. 

Pročitajte više