Sa CIA-inih dokumenata skinuta oznaka "tajno": Vlada štitila Tomislava Merčepa

CIA je nedavno s dokumenata koji opisuju ulogu Tomislava Merčepa u Hrvatskoj ratnih godina skinula oznaku tajne te iste objavila na svojim stranicama.

"Bivši hrvatski paramilitarni vođa Tomislav Merčep odgovoran je za brojna kršenja ljudskih prava i i drugih ilegalnih činova tijekom rata u Hrvatskoj 1991. godine. Za te optužbe se zna čak i u krugovima hrvatske vlade, a potvrdile su ih neke svjetske organzacije kao i preživjeli svjedoci, no unatoč tome, hrvatska Vlada očito bojeći se utjecaja nekih desno orijentiranih političkih vođa izbjegava istražiti te optužbe." - stoji na početku dosad tajnog dokumenta, a zatim se navodi kratka biografija Tomislava Merčepa.

Prema CIA-inim dokumentima njegova moć počela je dolaziti do izražaja kada je 1991. godine organizirao prvu jedinicu od 2000 ljudi koji su se borili za hrvatsku neovisnost. Tijekom iste godine, navodno je počinio i direktno naredio brojne zločine, kao što su tortura, ubojstva i nestanak tisuće Srba u Vukovaru, Pakračkoj Poljani Gospiću  i Zagrebu. Prema izvorima iz hrvatskih medija Merčepa se povezuje s ratnim profiterstvom i švercom oružja.

CIA u dokumentu navodi i neke njegove izjave. Tako je 1994. godine Merčep za njemačke medije, govoreći o ubojstvima Srba u Pakracu, rekao: "Što je 19 Srba u usporedbi s onim što je učinjeno Hrvatima?", a iste godine rekao je i sljedeće: "Ako Srbi odbiju prihvatiti hrvatski Ustav, osbno ću narediti oslobođenje Knina i toliko ga uništiti da niti dva kamena neće moći stajati jedan na drugom."

Najozbiljnije optužbe protiv Merčepa odnose se na događaje u Pakracu i Pakračkoj Poljani, kada je navodno naredio masovnu likvidaciju Srba, tvrdi CIA dodajući kako su Merčep i njegove snage navodno počinili ubojstva i u Gospiću, a prema napisima iz hrvatskih medija čini se da je Zagreb incidente u Gospiću pokušao zataškati.

Optužbe za ubojstva počinjena u Vukovaru temelje se na svjedočenjima Srba protjeranih s tog područja 1991. godine te članova obitelji ubijenih od strane hrvatskih snaga, navodi se u dokumentu.

CIA spominje i Merčepovu umiješanost u ubojstvo Mihajla Zeca i njegove žene i kćeri, Miloša Ivoševića, Stevana Brajenovića te Ine Zoričić- Nuić.

Cia tvrdi kako je hrvatska vlada znala za zločine počinjene u Pakračkoj Poljani, no neki visoki hrvatski  dužnosnici željeli su ga zaštititi jer su cijenili njegove vojne vještine. 

>>> Početak dokumenta možete pogledati ovdje (.jpg)

>>> Dijelovi dokumenta o Pakračkoj Poljani, Gospiću i Vukovaru 

>>> Kraj dokumenta možete pogledati ovdje (.jpg)

A.H.

Pročitajte više