Sabor bez oporbe donio novi Zakon o braniteljima

HRVATSKI je sabor danas bez glasova oporbenih zastupnika, osim trojice iz HSP-a, donio novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Za zakonski je prijedlog glasovalo svih 80 zastupnika koji su bili u sabornici - HDZ-ovi i dio zastupnika njihovih koalicijskih partnera (HSLS, DC, HSU, SDSS, manjine) - te HSP-ovci Vlado Jukić, Pero Kovačević i Pejo Trgovčević, jedini oporbeni zastupnici koji su nazočili raspravi o amandmanima i glasovanju.

Oporba je, naime, ostvarila današnje najave da zbog nezadovoljstva načinom na koji je Sabor u prošli petak glasovao o povjerenju ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu neće sudjelovati u saborskom glasovanju.

Petnaestak zastupnika iz svih oporbenih stranaka okupilo se u zasebnoj dvorani, a na vrata su stavili natpis: "Ovdje su zastupnici koji ne sudjeluju u glasovanju, iz prosvjea zbog krivotvorenja glasova."

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks prozvao je oporbu što, bez najave i obrazloženja, ne nazoči glasovanju o tako bitnu zakonu kao što je Zakon o pravima hrvatskih branitelja.

"To im služi na ponos, čast i diku", rekao je Šeks.

Zakonom je, među ostalim, utvrđena najniža braniteljska mirovina od 45 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, a za iduću godinu trebala bi biti oko 1760 kuna. Takvu će mirovinu dobiti branitelji stariji od 65 godina, koji bi po općim propisima imali manje mirovine.

Status branitelja Zakon daje i pripadnicima oružanih postrojba Narodne zaštite, koji su u ratu sudjelovali najmanje 100, odnosno 30 dana za one koji nisu bili vojni obveznici.

Vlada, odnosno ministrica branitelja Jadranka Kosor, prihvatila je HSP-ov amadman po kojemu status dragovoljca Domovinskog rata dobivaju branitelji koji su sudjelovali u obrani najmanje 100 dana od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992.

No s obrazloženjem da bi se njihovim prihvaćanjem znatno odstupilo od predviđenih proračunskih stavki za provedbu Zakona, Vlada nije prihvatila nekoliko HSP-ovih amandmana, među njima i onaj da se svim ratnim invalidima, koji do sada nisu ostvarili tu povlasticu, omogući uvoz automobila bez carina i poreza.

Nije prihvaćeno ni nekoliko amandmana HSLS-ovke Đurđe Adlešić da se u Zakon uvrste pojmovi poput "braniteljica" i "dragovoljka", jer su, tvrdi Kosor, pod pojmom "branitelj" obuhvaćeni i muškarci i žene.

Pročitajte više