Sabor donio novi Zakon o proračunu

U NASTAVKU glasovanja o 54 ranije raspravljena zakonska prijedloga, Sabor je donio novi Zakon o proračunu, usmjeren na povećanje učinkovitosti i transparentnosti državnog proračuna.

Zakonom se proširuje odgovornost nadležnih tijela i osoba za izradu financijskog plana proračunskog i izvanproračunskog korisnika, izradu konsolidiranog državnog i proračuna lokalne samouprave, te izradu plana razvojnih programa, radnih mjesta i javne nabave proračuna i proračuskih korisnika.

Predviđene su i novčane kazne za fizičke i pravne osobe za nezakonito korištenje proračuna. Kazne za pravne osobe kreću se u rasponu od pola milijuna do milijun kuna, za odgovorne osobe proračuna i proračunskog korisnika od 21 tisuće do 100 tisuća kuna.

Većinom glasova prihvaćene su izmjene Stečajnog zakona, kojima se želi pojednostaviti i ubrzati stečajni postupak, učiniti ga učinkovitijim i uvesti vremenske okvire u kojima se moraju donijeti odluke i provesti postupak.

Pojednostavljenje stečajnog postupka planira se provesti napuštanjem institucije stečajnog vijeća, te povjeravanjem svih poslova stečajnog suda stečajnom sucu.

Predviđeno je i zaključenje postupka kada samo manji dio imovine nije unovčen, odnosno kada se ne može očekivati da bi on bio uspješno unovčen.

Za stečajnog upravitelja mogao bi biti imenovan samo odvjetnik ili bilo koji član javnog trgovačkog društva upisanog u sudski registar za obavljanje djelatnosti stečajno upraviteljske službe.

Sabor je donio i Zakon o Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža", a u prvom čitanju prihvatio je Vladin prijedlog zakona o zaštiti prirode.

Na zamolbu Vlade zbog pripreme amandmana Sabor je odgodio glasovanje o konačnom tekstu zakona o strancima.

Sabor nastavlja rad raspravom o brojnim amandmanima koje su podnijeli saborski odbori i zastupnici na Vladin Konačni prijedlog zakona o vinu.

Pročitajte više