Sabor: HDZ će ustrajati da se zadrži posebna izborna jedinica za dijasporu

SABORSKI zastupnici HDZ-a ustrajali su popodne na zahtjevu da hrvatska dijaspora, kao i do sada, svoje zastupnike treba birati u posebnoj jedinici, traže da šest zastupnika dijaspore bude zajamčeno, odnosno fiksno, a da se za izbor ostalih primjeni nefiksna kvota.

Primjenom nefiksne kvote, broj zastupnika ovisio bi o broju birača izišlih na izbore u dijaspori i u domovini.

Primjenom samo nefiksne kvote moglo bi se dogoditi da se broj zastupnika dijaspore sa sadašnjih šest svede samo na jednog ili dva, dok se istodobno manjinama jamči model 5+3, s tim da im je pet mjesta u Sabor zajamčeno, istaknuo je Ante Beljo (HDZ).

Nerazumno je i neprimjereno, tvrdi Drago Krpina (HDZ), propisati za dijasporu samo nefiksnu, a manjinama dozvoliti fiksnu kvotu.

To bi, tvrdi, značilo, da ako samo jedan predstavnik Srba izađe na izbore može izabrati tri saborska zastupnika svoje manjine.

Četiri, ali fiksna zastupnika za dijasporu, predlaže Mladen Godek (Libra) - po jednog za Europu, Australiju i dvije Amerike.

Furio Radin (ZNM) kaže da izbor zastupnika dijaspore, odnosno hrvatskih državljana izvan Domovine, ne treba dovoditi u vezu s izborom manjinskih zastupnika. Unatoč tome, podržava da broj zastupnika dijaspore bude fiksan i da se uvede dopisno glasovanje.

Radin za srpsku manjinu traži tri fiksna mjesta u Saboru, ne može prihvatiti da Česi i Slovaci više (sami) nemaju jedno zastupničko mjesto, nego bi ga dijelili s poljskom i romskom nacionalnom manjinom. Treba, poručuje, zadržati stečena prava.

Oporba, posebno HDZ, žestoko se opire zahtjevu zastupnika manjina da se pripadnicima manjina dade dvostruko pravo glasa. Pozitivna diskriminacija je dodatni, a ne dvostruki glas, kaže Radin i tumači da se onome kome se daju neka viša prava ne može oduzeti osnovno.

Raspravljajući o izmjenama važećeg izbornog zakona, zastupnici su proširili popis mogućih promjena, pa su zatražili da se nespojivost zastupničke dužnosti protegne i na gradonačelnika i župana, da se zakonski uredi stalnost Državnog izbornog povjerenstva itd.

Sabor nastavlja raspravu o spomenutim izmjenama.

Pročitajte više