Sabor: HDZ protiv povećanja neoporezivog dijela plaća i novih olakšica

KLUB HDZ-a usprotivio se danas u Saboru prijedlogu HNS/PGS-a i Libre o povećanju neoporezivog dijela dohotka s 1.500 na 2.000 kuna, kao i prijedlogu SDP-a da se nabavka informatičke opreme i tečajevi stranih jezika građanima priznaju kao porezne olakšice.

Katarina Fuček je, u ime Kluba HDZ-a, ocijenila da bi predloženo povećanje neoporezivog dijela plaća državni proračun koštalo oko 1,8, a jedinice lokalne samouprave 1,6 milijardi kuna, budući da lokalne proračune u velikom dijelu puni upravo udio u porezu na dohodak.

Podsjetila je da je Zakon o porezu na dohodak, čije izmjene predlažu oporbeni klubovi, mijenjan u nekoliko navrata, čime su uvedene porezne olakšice za kupnju i obnovu stanova, troškove stanovanja, premije životnog osiguranja, troškove zdravstvene zaštite i dr.

Fuček smatra da takve olakšice "ostavljaju dovoljno mogućnosti stimulacije više područja kojima su namijenjene", te da su, stoga, nove izmjene nepotrebne. Ocijenila je i da lošu sliku informatičke pismenosti građana može olakšati jedino sustavno informatičko obrazovanje, koje se provodi kroz redovito školovanje.

"HDZ je protiv toga da se građanima omogući povoljnija nabava računala i dodatno jezično obrazovanje. Poručuje li to HDZ građanima - budite portiri, jer za drugo i niste", poručio je SDP-ovac Nenad Stazić, a njegova stranačka kolegica Marija Lugarić upitala se nije li uzrok HDZ-ova protivljenja u činjenici da je zakon predložio SDP. Podsjetila je da je informatičko opismenjavanje bio dio predizbornih obećanja HDZ-a, objedinjenih u projektu "e-Hrvatska".

Dragutin Lesar je, u ime Kluba HNS/PGS-a, upozorio da predloženo povećanje neoporezivog dijela osobnog dohotka prati i prijedlog izmjena Zakona o financiranju lokalne samouprave, koje bi trebale poništiti negativne posljedice izmjena Zakona na lokalne proračune.

Smatra da će gubitak prihoda državnog proračuna nestati u razdoblju od šest mjeseci, jer će povećanje neoporezivog dijela dohotka potaknuti poduzetnike da prijavljuju veći dio plaća.

I Željko Pecek (HSS) smatra da visoka davanja poduzetnike prisiljavaju na isplatu dijela plaća "na crno", jer, kako je rekao, "pitanje je hoćete li varati državu ili propasti".

Predložio je povećanje neoporezivog dijela plaće za 250 kuna u ovoj i 250 u idućoj godini.

Pero Kovačević (HSP) podržao je predložene zakonske izmjene kao prilog raspravi o reformi ukupnog poreznog sustava, ističući da rast standarda i zapošljavanje može potaknuti jedino pojačana financijska i porezna disciplina.

Sjednica je nastavljena pojedinačnim izjašnjavanjem zastupnika o predloženim zakonima.

Pročitajte više