Sabor: međusobne optužbe HDZ-a i SDP-a za utjecaj na HRT

Burna rasprava o HRTovim izvješćima večeras se u Hrvatskom saboru uvelike pretvorila u međusobne optužbe HDZovih i SDPovih zastupnika koja od te dvije stranke vrši utjecaj i pritisak na uređivačku politiku nacionalne televizije.

Dok su HDZ-ovci prozivali kolege iz SDP-a da braneći izvješće o poslovanju HRT-a, koje drže nestručnim i krivotvorenim, žele osigurati utjecaj na HRT-u i zadržati kadrove koji im 'drže vodu', SDP-ovci su uzvratili optužbom da HDZ pod krinkom kritika želi izvršiti političke čistke na HRT-u.

Žestoke reakcije izazvao je istup Nenada Stazića (SDP), koji je kazao da HDZ kani smijeniti glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galića, jer, kaže, nije popustio pritiscima vladajuće stranke.

"Vama se ovdje, figurativno rečeno, skida glava, na Vas su se okomili i teško ćete se obraniti. Na djelu je 'akcijski plan', a Vi ste meta", poručio je Galiću.

Sinoćnja "Latinica" po Staziću je "dobrodošao povod za provođenje 'akcijskog plana'".

"Lupaju vas po obrazu jer na vrijeme niste glasno rekli da vas žele lupati po nosu, da se HRT želi politički orobiti", dodao je.

Stazićev govor izazvao je niz replika HDZ-ovaca, koji su odbacili optužbe o političkim smjenama te naveli da su kritike na račun HRT-a usmjerene u nakani da nacionalna televizija uistinu bude javna televizija, da govori istinu, na zadovoljstvo svih građana.

"Postoji 'akcijski plan', ali onaj urednika koji su iz programa eliminirali Domovinski rat, a branitelji dobivaju manju minutažu od one koju imaju kućni ljubimci", rekao je Andrija Hebrang (HDZ).

Njegov stranački kolega Darko Milinović svoje tvrdnje o SDP-ovu utjecaju na HRT potkrepljuje podatkom da je nedavna anketa po kojoj SDP uživa veću potporu javnosti od HDZ-a u "Dnevniku" dobila četiri minute, a anketa nakon početka pregovora s EU po kojoj je znatno porasla popularnost HDZ-a tek dvadesetak sekundi.

Ivana Sučec-Trakoštanec (HDZ) prozvala je HRT za "anarholiberalizam", za neprijateljstvo s Vladom, a Krešimir Ćosić (HDZ) za "inscenirani nered na hrvatskom medijskom prostoru".

Ćosić, naime, smatra da u prilozima, poput sinoćnjih u "Latinici" o Tuđmanu ili ranije o tome je li izdan Vukovar, progovaraju "nestručne, opskurne osobe", da se time javnosti šalje loša i štetna poruka.

Dio zastupnika nastavio je prigovarati HRT-u da ih neutemeljeno prikazuje kao "bonvivane", besposličare i teretom za društvo, u čemu je prednjačio nezavisni Slaven Letica koji je HRT nazvao "tvornicom antisaborske i antizastupničke svijesti".

(Hina) xtr yjn

Pročitajte više