Sabor nastavio 30. sjednicu

Hrvatski sabor je jučer započetu 30. sjednicu danas nastavio prihvaćanjem Izvješća Državnog ureda za reviziju o obavljenim revizijama pretvorbe i privatizacije, a većinom glasova prihvaćen je zaključak Kluba DCa po kojemu se Vlada zadužuje da pristupi hitnim izmjenama Zakona o privatizaciji.

Prihvaćen je i zaključak Kluba SDP-a da Državno odvjetništvo u roku od 150 dana Saboru podnese izvješće o utvrđivanju svih nepravilnosti i nezakonitosti u procesu privatizacije, te o počinjenim kaznenim djelima u tom procesu.

Vladu se obvezuje da ubrza rad na realizaciji procesa privatizacije, a Državni ured za reviziju i Državno odvjetništvo da nastave rad na rasvjetljavanju nepravilnosti u procesu pretvorbe privatizacije.

Sabor, odnosno njegova većina, nije prihvatio DC-ove zaključke da se Vlada zaduži obustaviti prodaju svih poduzeća u portfelju HFP-a do kraja njezina mandata, te da zaustavi privatizaciju Ine.

Sabor je jednoglasno prihvatio više zakonskih prijedloga po hitnom postupku, među kojima je i Prijedlog zakona o pristupanju Republike Hrvatske srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini CEFTA-i. Tim se ugovorom predviđa povećanje robne razmjene Hrvatske sa zemljama CEFTA-e i veća zastupljenost hrvatskih proizvođača na srednjoeuropskom tržištu.

Prihvaćene su i izmjene trgovinskih odredbi Ugovora o energetskoj povelji, Zakon o potvrđivanju građanske konvencije o korupciji, te Zakon o potvrđivanju ugovora između Republike Hrvatske i Vlade Malezije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja poreza na dohodak.

Nadalje, Sabor je donio i Zakon o potvrđivanju ugovora između Vlade RH i mađarske Vlade o predaji i prihvatu osoba koje nezakonito borave na njihovim državnim područjima, te Zakon o potvrđivanju ugovora o slobodnoj trgovini između Hrvatske i Makedonije.

Rasprava o Projektu hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava ´Hrvatska u 21. stoljeću´ proglašena je prethodnom, te je prijedlog vraćen Vladi na doradu u skladu sa zastupničkim primjedbama.

Sabor nastavlja rad raspravom o Konačnom prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Pročitajte više