Sabor: Negativne ocjene zakonu o lovstvu

NA PRIJEDLOG zakona o lovstvu danas su u Hrvatskom saboru zastupnici izrekli brojne kritike, a gotovo svi oporbeni klubovi drže da bi zbog nedostataka i pravnih nejasnoća trebao proći još jedno, drugo čitanje.

Taj zakon, inače, spada u EU-paket, dakle među zakone koje Hrvatski sabor donosi po žurnom postupku, nakon samo jednog čitanja.

Ivo Josipović (Klub SDP-a) upozorio je da dugo nije vidio takav prodor u pravni sustav kao što je učinjen s predloženim zakonom koji, uz suštinske, ima i niz banalnih i gramatičkih pogreški.

Pojedina su rješenja, istaknuo je, suprotna Ustavu i zakonima.

Oporba drži da predloženi zakon nije u skladu s potrebama lovaca, njihovih udruga i lovozakupnika, pitaju se koliko je ispravno propisivati obvezno članstvo u Hrvatskom lovačkom savezu, te dati jednako pravo strancima i domaćim fizičkim i pravnim osobama da se natječu za koncesije na lovnim područjima.

U nizanju negativnih ocjena tom zakonu, oporbene zastupnike nisu zaustavila ni uvjeravanja Vladinih predstavnika da će novi zakon unaprijediti lovstvo na državnoj razini, uvesti više reda u uzgoju, zaštiti, lovu i "prometovanju" divljači.

Najdalje s kritikama otišao je Nenad Stazić (SDP) koji je, umjesto još jednog čitanja, predložio povlačenje zakona.

I kad bi oporba sudjelovala u glasovanju, za takvo što ne bismo mogli dići ruku, rekao je Stazić.

Sveti Hubert, zaštitnik lovaca, bdije nad ovim zakonom i sigurno će pomoći da se ovaj zakon donese kakav treba, uzvratio mu je predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Vladin predstavnik, u konačnici je pristao da predloženi zakon o lovstvu prođe i drugo čitanje.

Pročitajte više