Sabor nije donio zakonske izmjene koje bi omogućile objavu braniteljskih stanova

Vladin Prijedlog izmjena Zakona o zaštiti osobnih podataka, koje su trebale omogućiti objavljivanje popisa braniteljskih stanova i kredita, proglašene su danas, zaključkom Sabora, općom raspravom, što znači da se tim izmjenama, uoči parlamentarnih izbora, Vlada neće baviti.

Prijedlog da se popis branitelja koji su dobili stanove i kredite objavi u rujnu je Vladi predložio ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić. Tada je rekao da je cilj popisa da javnost, pogotovo branitelji znaju tko je dobio stanove i kredite te zaslužuju li to ili ne. Nakon toga se očekuje da oni koji su do stana došli nezakonito snose posljedice, rekao je Pančić.

Pančić je tada izjavio da je spreman snositi sve posljedice ako se uskoro ne objavi popis stanova i stambenih kredita koje se dobili branitelji, te ako se njime ne obuhvate i sve druge kategorije građana korisnika državnog novca. Odbacio je mogućnost da se širenjem popisa i na ostale kategorije društva zaboravi primarni cilj.

"Garancija za to sam ja", ustvrdio je Pančić na brifingu za novinare 16. rujna.

Vladin uži kabinet dan ranije je odlučio da se popis hrvatskih branitelja, koji su zbog invalidnosti dobili stanove i stambene kredite, a koji je izradilo Ministarstvo branitelja ne može objaviti dok se ne iznađu zakonska rješenja koja bi to omogućila, što je ministar Pančić tada podupro.

Pravni stručnjaci koji savjetuju Vladu procijenili su da bi objavljivanje popisa s braniteljskim stanovima moglo pokrenuti velik broj tužbi s obzirom na propise o zaštiti tajnosti podataka.

Pančić je na brifing s novinarima donio popis sa 8304 HRVI i obitelji stradalnika koji su u proteklih nekoliko godina od Ministarstva branitelja dobili stanove ili stambene kredite. Novinarima popis nije dao na uvid već im je samo podijelio popis ukupnog broja, razvrstanih po kategorijama invalidnosti i po županijama.

Međutim, Sabor danas nije donio izmjene Zakona o zaštiti osobnih podataka prema kojima bi se mogli objaviti podaci o stanovima i kreditima koje su dobili hrvatski branitelji.

Pročitajte više