Sabor počeo raspravu o zakonu o nadzoru državne granice

ZBOG nedostatka kvoruma Sabor je prekinuo glasovanje o ranije raspravljenim točkama, tako da, unatoč najavi, nije glasovao o Vladinom konačnom prijedlogu zakona o pošti.

Nakon što je jutros izglasao dvadesetak zakona, Sabor je počeo raspravu o konačnom tekstu zakona o nadzoru državne granice kojim se, u skladu sa Schengenskim sporazumom, uređuju poslovi i ovlasti za učinkovito obavljanje nadzora granice.

Zakonom se uređuje granična kontrola i zaštita granice, poslovi granične policije u mjestima uz granicu, međunarodna granična policijska suradnja, suradnja službi na granici, te se daju ovlasti graničnoj policiji da prikuplja i obrađuje osobne podatke te vodi evidencije.

Vlada, odnosno MUP, predlaže da jedan granični policajac pokriva jedan kilometar graničnog područja, a u cilju učinkovite zaštite granice od ilegalnih migracija i međunarodnog kriminala.

Dale bi se ovlasti graničnoj policiji da, uz nalog istražnog suca, pretražuje vozila, a predlaže se i da Vlada uredbom može odrediti da graničnu kontrolu, po potrebi, mogu obavljati i carinici.

Riječ je o jednom od najskupljih zakona iz tzv. paketa europskih zakona, za čiju će provedbu, uglavnom za osposobljavanje graničnih policajaca, od 2004. do 2009. biti potrebno izdvojiti 3,3 milijarde kune.

Nakon stanke o navedenom će zakonu raspravljati parlamentarni klubovi.

Sabor je prihvatio prijedlog Odbora za zakonodavstvo i Vladi prepustio da donosi odluke o nastavku sudjelovanja hrvatskih vojnih promatrača u mirovnim misijama, kao i odluke koje se odnose na sudjelovanje pripadnika hrvatskih oružanih snaga u misijama i u sklopu vježbi u okviru međunrodnih organizacija kojima je Hrvatska pristupila i radi pružanja humanitarne pomoći.

Pročitajte više