Sabor: Predloženi proračun i dalje na meti oporbenih kritika

I POPODNEVNI dio rasprave o prijedlogu državnog proračuna za 2005. obilježile su žestoke kritike oporbenih klubova, koji su Vladin proračun nazivali predizbornim, političkim i potrošačkim.

Oporba je uvjerena da HDZ-ova Vlada ponovno, pred izbore, želi prevariti javnost praznim pričama o gospodarskom razvoju i socijalnoj osjetljivosti, a da će već u prvoj polovici iduće godine donijeti rebalans proračuna kojim će se pravdati da ništa obećano neće moći ostvariti.

"Iza svibnja i lokalnih izbora uslijedit će rebalans proračuna, u skladu s dogovorima s MMF-om, a biračko tijelo trebalo bi se uhvatiti za lijepak, za obećanja poput onoga o smanjenju PDV-a", smatra HSS-ovac Željko Pecek.

U prilog tvrdnji da je riječ o predizbornom proračunu Pecek iznosi podatke da su svim ministarstvima za stotinu i više posto povećana sredstva za promidžbu, da se kreću u stotinama milijuna kuna, dok je Uredu Predsjednika (za tu namjenu) osigurano tek 665 tisuća kuna.

"Ova, HDZ-ova Vlada jedva da ima snage opstati na onome što joj je ostavila koalicijska Vlada", drži Radimir Čačić, prozivajući Vladu da je proračunom za iduću godinu jasno pokazala kako je "odlučila zaustaviti pokrenutu Hrvatsku".

Odbacio je tvrdnje HDZ-ovaca da je u ovoj godini znatno smanjeno zaduživanje države, istaknuvši da je u prvih osam mjeseci ove godine porastao dug središnje države.

"Je li to ona ruka s plakata Zaustavili smo vanjski dug. Niste ga zaustavili, to su učinili građani", poručio je.

Vladin prijedlog proračuna neće podržati ni IDS, jer njime, tvrdi Damir Kajin, nije predviđeno provođenje odluke Ustavnog suda iz 1998. o povratu umirovljeničkog duga, a Vladu je prozvao da proračunski ponovno zaobilazi Istru, "kao da nije dio Hrvatske".

Oporbene prozivke odbacio je ministar financija Ivan Šuker, poručujući oporbenjacima da je sve za što neargumentirano optužuju njegovu Vladu za bivšu, koalicijsku Vladu bilo sasvim uobičajeno, od probijanja proračuna, netransparentnog trošenja, pa do dodjele jamstava i kredita bez ikakvih kriterija.

Na Pecekove optužbe da je Vlada nezakonito sačuvala oko pet milijardi proračunskih kuna kako bi ih mogla davati bez kriterija, "po boji očiju i stranačkoj pripadnosti", Šuker odgovara da je to činila bivša Vlada, koje je i on (Pecek) bio član, kreditirajući Viktor Lenac.

Šuker je odbacio i oporbene tvrdnje da HDZ želi ponovno ustrojiti financijsku policiju kako bi "ubirao harač od poduzetnik", posebno onih nesklonih HDZ-u. "Ne znam samo kome je odgovaralo da tri godine ne postoji terenski nadzor nad naplatom trošarina", poručio je oporbenjacima.

Josip Sudec najavio je potporu HSU-a predloženom proračunu, ali se zauzeo da se za usklađivanje prosječne mirovine s 50 posto prosječne plaće, planirano za iduću godinu, izdvoji još jedna milijarda kuna, jer, smatra, za to predviđene 1,2 milijarde neće biti dostatne.

SDSS-ovac Milorad Pupovac upozorio je da nešto više od 600 milijuna kuna predviđenih za obnovu u ratu stradalih kuća neće biti dostatno da se ostvari plan po kojemu bi se u 2005. obnovila većina kuća.

Zabrinut je, kaže, i zbog činjenice da je proračunska stavka za obnovu gotovo na istoj razini kao ona za otkup kuća i zbrinjavanje privremenih korisnika, kao i zbog jedva nešto novca koji se planira izdvojiti za funkcioniranje vijeća nacionalnih manjina.

HDZ je, pak, bez ikakvih ograda i zahtjeva podržao predloženi proračun, koji će, po riječima Šime Prtenjače, omogućiti uvođenje reda u državne financije i potaknuti privatni sektor da, uz državu, pomogne gospodarski razvoj.

Pročitajte više