Sabor: predstavnik vlade o dužnosnicima u nadzornim odborima trgovačkih društava u državnom vlasništvu

Vlada je danas predložila da, dok Sabor ne utvrdi popis trgovačkih društava od posebnog državnog interesa, dužnosnici mogu biti članovi nadzornih odbora u trgovačkim društvima u državnom ili pretežito državnom vlasništvu, ali bez prava na ikakve naknade, osim putnih troškova.

"U javnosti se pokušava stvoriti slika da su Vladina imenovanja dužnosnika protuzakonita, da moraju podnijeti ostavke, biti novčano kažnjeni, no Vlada ne tumači tako zakon," izjavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o sprječavnju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

Rekao je da taj zakon ima nesavršenosti, ali da Vlada ne može prihvatiti tumačenje da bi sva trgovačka društva u državnom vlasništvu trebala ostati bez nadzornih odbora i skupština.

Iako državni tajnik to nije spomenuo, očito je da je odgovorio na jučerašnje tvrdnje obnašatelja dužnosti predsjednika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Antuna Kapraljevića. Kapraljević je ustvrdio da su dužnosnici koje je Vlada imenovala u nadzorne odbore trgovačkih društava imenovani protuzakonito jer Vlada prije njihova imenovanja nije utvrdila, a Sabor nije potvrdio, popis trgovačkih društava od posebnog državnog interesa. Također je ocijenio da se rad Povjerenstva opstruira i da bi ga najbolje bilo raspustiti.

Vlada smatra da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izuzetno važno tijelo i ocjenjuje da najveći broj dužnosnika posao obnaša u korist javnog, a ne privatnog interesa. Da bi potrkijepila svoje stavove, Vlada predlaže da se izmjenama Zakona o sprječavnju sukoba interesa vanjskim članovima Povjerenstva osiguraju određene naknade, te da svi njegovi članovi, ne samo zastupnici, imaju imunitet.

Predlaže i da se u krug dužnosnika uključe i župani, zagrebački gradonačelnik i njihovi zamjenici, a da dužnosničke imovinske kartice budu javne.

Dužnosnicima s manje od 0,5 posto udjela ili dionica u trgovačkim društvima, Vlada bi dopustila da ih zadrže, odnosno da ih ne moraju prenijeti na upravljanje drugima, npr. odvjetničkom uredu.

Radikalno kani srezati vrijednost darova koje bi dužnosnik mogao zadržati - umjesto dara vrijednog kao prosječna plaća, dužnosnik bi, po novome, mogao zadržati samo dar do 500 kuna vrijednosti.

(Hina) xum/xtr yjn

Pročitajte više