Sabor prihvatio novi Zakon o zaštiti prirode

HRVATSKI Sabor je na početku današnjeg zasjedanja glasovao o nekoliko ranije raspravljenih zakonskih prijedloga, a prihvaćen je i novi Zakon o zaštiti prirode.

Nakon upozorenja zastupnika da bi dopuštanje namjernog uvođenja genetski modificiranih organizama u okoliš moglo ugroziti autohtone biljne vrste i smanjiti šanse za proizvodnju zdrave hrane, Vlada je amandmanom dodatno ograničila zone u kojima će se u okoliš moći uvoditi GMO.

Sjeme koje sadrži GMO moći će se tako sijati isključivo na površinama koje, na prijedlog ministarstava zaštite okoliša te poljoprivrede i šumarstva, uredbom utvrdi Vlada.

Izričito se zabranjuje namjerno uvođenje GMO u okoliš u nacionalnim parkovima, parkovima prirode i drugim zaštićenim zonama, na područjima namijenjenim eko-poljoprivredi i turizmu, te u tzv. zaštitnim zonama utjecaja, oko tih zona.

Sabor je prihvatio i Zakon o morskim lukama i pomorskom dobru, zbog čijeg su donošenja lučki radnici za danas najavili jednosatni štrajk, nezadovoljni odredbom po kojoj će jedan koncesionar moći obavljati samo jednu djelatnost u luci.

Pravnim osobama koje su do sada obavljale lučke djelatnosti zakon daje pravo prvenstvene koncesije.

Zakonom je osiguran veći utjecaj jedinica lokalne samouprave pri davanju koncesija za upravljanje morskim lukama i korištenje pomorskog dobra, a prihvaćen je amandman Tončija Žuvele (SDP) kojim je dopušteno osnivanje više lučkih uprava u jednoj županiji, čime je omogućeno osnivanje lučkih uprava i na otocima.

Vlada je prihvatila i amandman HSP-a, po kojemu će u sporovima vezanim uz koncesije u prvom stupnju odlučivati Upravni sud, a ne ministarstvo, kako je bilo predviđeno.

Odbačeni su amandmani kojima je taj klub tražio da o dodjeli koncesija za korištenje pomorskog dobra odlučuje lokalno stanovništvo na referendumu, te da se primjena zakona odgodi do sređivanja katastarskih knjiga.

Prihvaćeni su i zakoni o općoj sigurnosti proizvoda, o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjene suglasnosti te o priznanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija.

Sabor je u stanje mirovanja stavio mandat IDS-ova zastupnika Petra Turčinovića, kojega će u saborskim klupama zamijeniti Dorotea Pešić-Bukovac.

Pročitajte više