Sabor: Saborska većina nije podržala ni jedan prijedlog oporbenih zakona

HDZ-ova većina u Hrvatskom saboru nije danas kod glasovanja podržala ni jedan od desetak oporbenih prijedloga zakona, pa ni SDP-ov i HSLSo-v prijedlog da se osnuje državni fond za uzdržavanje djece, tzv. alimentacijski fond.

Saborska većina se priklonila mišljenju Vlade da se ti zakonski prijedlozi ne prihvate, odnosno da se pričeka njezin (Vladin) prijedlog koji bi, uz najavljene izmjene Obiteljskog zakona, uredio tu problematiku.

Osnivanjem tog fonda, smatraju predlagatelji, riješilo bi se pitanje neplaćanja uzdržavanja djece rastavljenih roditelja te izvanbračne djece, iznoseći podatke da više od dvije trećine djece redovito ne prima alimentaciju, da se preko 80 posto alimentacija utjeruje sudskim putem.

U prvom čitanju nije prihvaćeno ni više SDP-ovih zakonskih prijedloga - izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, te prijedlozi zakona o prodaji poslovnih prostora, o političkim strankama, o jednokratnom porezu na imovinu, o naknadama za zaslužne osobe itd.

Sabor je podržao Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u prošloj godini, po kojem je za braniteljska prava lani iz državnog proračuna utrošeno 3,5 milijardi kuna.

Potrebnom dvotrećinskom većinom Sabor je odlučio uputiti pripadnike hrvatskih Oružanih snaga u međunarodne mirovine misije u Indiji i Pakistanu te na Haitiju.

(Hina) xtr ymć

Pročitajte više