Sabor sutra o novom Zakonu o medijima

HRVATSKI sabor sutra će 6. sjednicu nastaviti raspravom o Vladinom prijedlogu novoga Zakona o medijima.

Po tom prijedlogu, novinar bi, po nalogu suda i sudskoj procjeni da je riječ o slučaju od značajnog javnog interesa, morao otkriti izvor informacija.

Slučajeve nezakonitog uskraćivanja informacija ne bi više rješavao upravni već redovni sud, koji bi, ako bi utvrdio da je uskraćena nazakonito, osigurao dostupnost informacije.

Nakladnici bi kod osnivanja novinske kuće u roku od najmanje šest mjeseci od osnivanja morali donijeti statut kuće, imali bi obvezu potpisivanja ugovora s autorom novinarskog priloga prije nego se prilog naruči te voditi evidenciju takvih ugovora.

U cilju otklanjanja mogućnosti nedozvoljene koncentracije kapitala u medijima, odnosno monopola, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nadzirala bi obvezu nakladnika da dostavljaju podatke o vlasničkim dionicama i udjelima.

Nakladnici bi, tako, bili dužni te podatke objaviti do kraja veljače svake kalendarske godine, a do kraja travnja podatke o ostvarenim prihodima i nakladi te slušanosti ili gledanosti.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prijavljivala bi svaki pokušaj monopolizacije medijskog tržišta, odnosno ako neki nakladnik u svojim rukama drži više od 40 posto naklade istovrsnih informativnih dnevnika ili tjednika.

U roku od 30 dana glavni urednik pojedinog medija bio bi dužan objaviti ispravak na zahtjev oštećene fizičke ili pravne osobe.

Sabor bi, kako je najavljeno, trebao raspraviti i prijedlog izmjena Zakona o telekomunikacijama, kojima se, među ostalim, predviđa obvezno obavljanje tehničkog pregleda prije sklapanja ugovora o koncesiji za frekvenciju javnih telekomunikacijskih usluga.

Pročitajte više