Sabor: tri kluba zastupnika traže zakon o obeštećenju države zbog pretvorbe

Klubovi zastupnika SDPa, HSSa i HNSa zatražili su danas od Hrvatskog sabora da obveže Vladu da mu u roku tri mjeseca dostavi zakone koji će državi omogućiti obeštećenje za štetu nastalu u pretvorbi i privatizaciji, s mogućnošću oduzimanja protupravno stečene imovine i poništenja nezakonito provedene pretvorbe i privatizacije.

U ime tri kluba taj je zahtjev iznio Mato Arlović (SDP) na koncu rasprave o revizijskim nalazima pretvorbe i privatizacije.

Spomenuti klubovi od Vlade traže i novi zakon o privatizaciji koji bi propisao uspostavu radničkog dioničarstva u slučajevima za koje bi se zakonom propisala njegova opravdanost.

U roku dva mjeseca, Sabor bi morao dobiti i zakonska rješenja koja bi omogućila da se obveže poslovne banke da dostave podatke o financijskim transakcijama u pretvorbi i privatizaciji za tvrtke kod kojih su utvrđene nepravilnosti, te provođenje revizije i izvršene pretvorbe banaka.

Tri kluba traže i da se HFP obveže da Saboru dostavi podatke o svim gotovinskim plaćanjima za kupnju dionica u privatizaciji, kao i o slučajevima kada je Fond izdavao suglasnost za zalaganje imovine i poduzeća da bi se uzeli krediti kojima su se kupovale dionice i udjeli tog istog poduzeća.

Sabor će se o tim zaključcima očitovati kad bude glasovao o Izvješću države revizije o nalazima u pretvorbi i privatizaciji.

(Hina) xum/xibo ysšh

Pročitajte više