Sabor: Uvođenje novih operatera snizilo bi cijene u telefoniji

DIO oporbenih zastupničkih klubova istaknuo je tijekom popodnevnog dijela sjednice u Hrvatskom saboru da bi uvođenje trećeg operatera u mobilnu, te drugoga u fiksnu telefoniju, snizilo cijene usluga.

Dvije mobilne mreže u Hrvatskoj po priključku su i po minuti razgovora dvostruko skuplje nego u Sloveniji, upozorio je Tonči Tadić (HSP) raspravljajući o vladinu prijedlogu izmjena Zakona o telekomunikacijama.

Podsjetio je da još uvijek nije raspisana ni jedna nova koncesija za fiksnu telefoniju, dodajući da čim prije treba omogućiti konkurenciju kako bi se snizile cijene.

Za lakši pristup novim operaterima GSM mreže zauzima se Ante Markov (HSS) koji, sukladno tomu, najavljuje i niz amandmana.

Uz izmjene Zakona o telekomunikacijama, Hrvatski sabor je popodne raspravio i zakonske inicijative SDP-a i HSS-a da se od nekih naselja Poreča i Vodica formiraju nove općine Tar-Vabriga i Tribunj.

Zadršku prema tim inicijativama iskazali su zastupnici većinskog HDZ-a, a s njima se nije suglasila ni Vlada.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić ističe da Vlada ozbiljno radi na cjelovitoj reformi lokalne samouprave i da se zato protivi parcijalnim rješenjima.

Radni dan Hrvatskog sabor završio je raspravom o HNS/PGS-ovu prijedlogu da se izmijeni Stečajni zakon na način da se poboljša materijalni položaj radnika u trenutku kada im tvrtka ide u stečaj, te o HSS-ovu prijedlogu da se ozakoni status roditelja odgajatelja.

Sabor svoju 6. sjednicu nastavlja sutra.

Pročitajte više