Sabor: Uz prosvjede sindikata počela rasprava o izmjenama Zakona o radu

UZ PROSVJEDE sindikata na Markovu trgu, Hrvatski sabor počeo je danas raspravu o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR), najvažnijeg zakona iz paketa radnosocijalnog zakonodavstva.

Oko 400 sindikalaca prosvjedovalo je uoči rasprave o ZOR-u pred Saborom jer su nezadovoljni predviđenim skraćivanjem otkaznih rokova i smanjivanjem otpremnina, te povećanjem broja zaposlenih kod tzv. malog poslodavca s deset na 20 radnika.

Socijalni partneri, Vlada, poslodavci i sindikati, održali su 17 sastanaka na kojima su razmotrili 180 različitih instituta i njihove praktične implikacije, te pokušali uskladiti različite interese, rekao je zastupnicima u Saboru ministar rada Davorko Vidović.

U tome smo postigli izvrsne rezultate, a mali je broj pitanja ostao neusuglašen, ustvrdio je Vidović.

Preciznije su uređena rješenja koja osiguravaju bolju zaštitu od diskriminacije na radu i ubačen je novi instrument - zaštita radnika koji upozoravaju na korupciju.

Snažnije je osiguran institut radničke participacije, što je jedno od rješenja s kojima poslodavci nisu zadovoljni - naime, u sve nadzorne odbore predviđa se uvođenje radničkih predstavnika.

Izjednačena su prava pri dobivanju otkaza, pa bi ubuduće, neovisno o vrsti poslodavca, i veliki i mali poslodavci morali obrazložiti davanje otkaza.

Bolja je, kaže Vidović, i ravnoteža kod otpremnina i otkaznih rokova.

Smanjenje nekih prava koja pogađaju dio starijih radnika, one koji su radili 25 ili 30 godina, kompenzira Zakon o posredovanju pri zapošljavanju, iako ne u potpunosti.

Cijeli paket radno-socijalnog zakonodavstva, ističe ministar, na jednoj strani osigurava fleksibilnost na tržištu rada i konkurentnost hrvatskog gospodarstva, na drugoj usklađivanje hrvatskih zakona sa zakonima EU, a sve to ne narušava socijalnu sigurnost hrvatskih ljudi.

Pročitajte više