Sabor: zakon o obveznim odnosima možda i u treće čitanje

Saborski Odbor za zakonodavstvo podržao je danas Konačni prijedlog zakona o obveznim odnosima, ali i sugerirao Saboru da razmisli o mogućnosti trećeg čitanja.

Članovi Odbora podsjetili su da zakon treba stupiti na snagu tek 1. siječnja 2006., pa drže da još ima dovoljno vremena da ga se doradi, odnosno da se u njega ugrade odredbe o novim pravnim poslovima poput leasinga.

Dio članova Odbora sklon je ideji da se leasing, ako ne spomenutim, uredi posebnim zakonom.

Oporbeni članovi protive se da odredbe o ograničenju kamata stupe na snagu tek dvije godine nakon samog zakona, dakle 2008.

Nema nikakvog razloga za odgodu, smatra Ingrid Antičević-Marinović (SDP) i dodaje kako se to čini samo radi udvaranja nekim bankarskim institucijama koje su, kaže, postale vlada iznad Vlade.

Odbor je podržao predložene izmjene Zakona o USKOK-u.

Budući da Vlada nije dostavila svoje mišljenje odgodio je očitovanje o rezoluciji o načinu međudražvnih pregovora Hrvatske i Slovenije čije donošenje predlaže HSP.

Zbog nedostatka kvoruma za sutra je odgođena sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva na kojoj će se odlučiti o prestanku mirovanja zastupničkih mandata HDZ-ovaca, bivših ministara Andrije Hebranga i Miomira Žužula koje su u Saboru zamijenjivale Katarina Fuček i Danira Bilić Nakić.

(Hina) xum ysšh

Pročitajte više